Laatste update 05 september 2019, 21:42
121

Lagerhuis stemt tegen No Deal Brexit, nog geen nieuwe verkiezingen

Update 14.15 uur:
Jo Johnson, de broer van premier Boris Johnson, heeft aangekondigd dat hij zijn taak als onderminister en parlementariër per direct neerlegt. Hij zegt verscheurd te worden tussen loyaliteit aan zijn familie en het landsbelang.

Hij trad in juli opnieuw toe tot de regering van de Conservative Party als onderminister van Binnenlandse Zaken, nadat hij vorig jaar was afgetreden uit onvrede met het Brexit-beleid van Theresa May. Hoewel hij zich in het verleden meermaals uitsprak tegen de Brexit, besloot hij toch deel te nemen aan het kabinet van zijn broer, dat een zeer uitgesproken No Deal-Brexit-koers voert.

Jo Johnson keert zijn regering de rug toe op een gevoelig moment. Het Lagerhuis stemde deze week al meermaals voor een wetsvoorstel dat Boris Johnson moet dwingen om uitstel van de Brexit-datum te vragen aan de Europese-Unie, óf een betere exit-deal te onderhandelen voor 19 oktober. Tory-loyalisten in het Hogerhuis (House of Lords) hebben geprobeerd de Benn Bill, genoemd naar de indiener van het wetsvoorstel Hillary Benn, te saboteren door meer dan honderd andere voorstellen in te dienen zodat het voorstel niet op tijd kon worden behandeld. Die poging is mislukt en het voorstel zal vrijdagmiddag in stemming worden gebracht.

Eerder:
Opnieuw twee grote nederlagen voor de Britse premier Boris Johnson woensdag in het Lagerhuis. Eerst stemden de parlementariërs in meerderheid voor een wetsvoorstel om een No Deal Brexit te blokkeren. Dit voorstel, waarvoor Johnson geen goed woord over had, gaat nu naar het Hogerhuis. Onder dit voorstel is de kans zeer groot dat Brexit zal worden uitgesteld tot 31 januari als Johnson en de EU bij de top van 17 oktober geen overeenkomst bereiken.

Vervolgens diende Johnson het voorstel in om vervroegde verkiezingen te houden op 15 oktober. De premier slaagde er echter niet in om de benodigde stemmen – twee derde van alle Lagerhuisleden – binnen te halen. De leiders van de oppositiepartijen lieten direct weten er niets voor te voelen om mee te doen aan het spelletje van Johnson. Eerst moet Brexit worden uitgesteld, vinden zij.

Ondertussen waarschuwen Britse supermarkten dat een No Deal Brexit zal leiden tot tekorten aan verse etenswaren, zoals groente, fruit en kaas. Daarmee weerspreken ze de beweringen van de conservatieve minister Michael Gove, die dit weekend in een BBC-interview verklaarde dat er geen problemen zullen ontstaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)