Laatste update 12:47
14

Lagerhuis zet May buitenspel en beslist zelf over nieuw brexit-voorstel

Een meerderheid van het Britse parlement is voorstander van het bespreken van alternatieve brexit-voorstellen. Dat bleek uit een vergadering maandagavond waarin meerdere amendementen werden besproken. Premier May heeft van de EU tot het eind van deze week de tijd om haar brexit-deal door het parlement te loodsen, lukt dat niet dan neemt het Lagerhuis May een groot deel van haar zeggenschap hierover uit handen.

Lukt het May deze week – voor een derde maal – niet om het parlement achter haar deal te krijgen, kan het Lagerhuis zelf over andere voorstellen gaan beslissen. Dat kan zijn een zogenoemde no-deal-brexit, of bijvoorbeeld een nieuw referendum. Dit weekend nog trokken bij een miljoen Britten de straten van Londen op om zo’n tweede referendum te eisen. Het was de grootste demonstratie in Groot-Brittannië sinds die tegen de oorlog in Irak in 2003.

Voor May staat er veel op het spel. De EU heeft haar voor de brexit, eigenlijk gepland voor aanstaande vrijdag, uitstel gegeven tot 12 april. Krijgt ze deze week voldoende steun voor haar akkoord, dan kan het daadwerkelijk uittreden worden uitgesteld tot 22 mei, de dag voor de Europese verkiezingen plaatsvinden. Het plan was dat May het parlement woensdag nog eens over haar akkoord zou laten stemmen, maar die mogelijkheid werd maandagavond verworpen wegens een gebrek aan steun. Voor een meerderheid zijn de stemmen van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) cruciaal, maar die partij liet zondag nog weten niet van plan te zijn voor te stemmen. De mateloos impopulaire May, niet in de laatste plaats binnen haar eigen partij, zou inmiddels hebben voorgesteld af te treden in ruil voor een akkoord op haar deal. Na maandagavond is de kans echter groot dat ook zonder het accepteren van die deal May buitenspel gezet wordt.

Bron: BBC, NOS / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (14)