Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lampedusa nu ook overspoeld door Libiërs

  •  
19-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Lampedusa_vluchtelingen_300.jpg
Het Italiaanse eiland is berekend op 850 mensen maar huisvest inmiddels meer dan 3.000 vluchtelingen
Op het Italiaanse eilandje Lampedusa kan er geen vluchteling mee bij. Na de toestroom uit Tunesië komen nu ook veel Libiërs naar het eiland. Italiaanse media melden dat het kleine eilandje uit zijn voegen barst. Inwoners hebben de pieren van het eiland bezet omdat ze de situatie zat zijn.
Op Lampedusa zitten ruim boven de 3.000 vluchtelingen schrijft De Morgen, terwijl het eiland maar is berekend op 850 mensen. Door de bezetting bij de pieren konden de 200 vluchtelingen pas vrijdagavond aan land gaan.
In februari bleek de situatie al kritiek. Robert Maroni , de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken klaagde zich in de steek gelaten te voelen door Europa. Ook het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN waarschuwde dat de situatie op Lampedusa uit de hand zou lopen.
Voor de vluchtelingen is nauwelijks opvang. Nabijgelegen opvangcentra op Sicilië zijn opgedoekt vanwege het strenge Italiaanse vluchtelingenbeleid. Lampedusa is altijd al een toevluchtsoord geweest voor vluchtelingen. Tussen 2008 tot 2009 kreeg het nog 20.000 vluchtelingen te verwerken. De Morgen: Opvangcentrum op Lampedusa barst uit zijn voegen cc-foto: Noborder

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.