22

Lancering Noord-Koreaanse raket mislukt, heeft actie Obama succes?

Een raket die zondag van een basis bij Sinpo in Noord-Korea werd gelanceerd is vrijwel onmiddellijk ontploft. Dat heeft het United States Pacific Command bekend gemaakt. Om wat voor type het gaat was niet direct duidelijk maar volgens een Amerikaanse bron zou het niet gaan om een intercontinentale ballistische raket. In Sinpo is een marinebasis voor onderzeeërs gevestigd maar vermoed wordt dat deze raket vanaf het land is afgevuurd. In het verleden heeft Noord-Korea wel testen uitgevoerd vanaf onderzeeërs. Daar gaat een grotere dreiging van uit omdat de onderzeeërs lastig te traceren zijn en een preventieve verdedigingsaanval vrijwel onmogelijk maken.

De test is uitgevoerd een dag nadat er in Pyongyang een grote militaire parade werd gehouden op de Dag van de Zon ter herdenking van de verjaardag van Kim Il-sung, grondlegger van de communistische staat. Vorig jaar verliep een test bij die gelegenheid ook al desastreus voor het regime. Pyongyang heeft met de test kunnen laten zien dat het zich weinig aantrekt van de militaire dreiging vanuit de VS. Trump heeft een vliegdekschip met escorte naar het gebied gestuurd. Eerder werd gevreesd dat Noord-Korea een nieuwe kernproef zou houden.

De New York Times meldt dat er de afgelopen drie jaar een geheime oorlog tegen de Noord-Koreaanse raketplannen is gevoerd. Naarmate de Noord-Koreaanse kennis en capaciteiten toenamen gaf president Obama opdracht tot uitbreiding van aanvallen op het raketprogramma, met inbegrip van elektronische oorlogvoering. Het is volgens de krant niet duidelijk hoe succesvol die Amerikaanse actie is en of het mislukken van de lancering een gevolg is van sabotage. Wel valt op dat sinds Obama de opdracht gaf het aantal mislukkingen bij testen in Noord-Korea drastisch is toegenomen.

De Amerikaanse vice-president Pence landt zondag in Zuid-Korea en maakt een 10-daagse reis door de regio.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)