15

Land of the free? Niet als je een varken bent

Undercover video toont wreedheden van Amerikaanse vee-industrie ... Biggenkannibalisme 'heel gewoon' ... Dierenmishandeling klokkenluiden wordt onder 'ag-gag-wet' verboden 

In een undercover video van de Human Society of the United States is te zien hoe een bedrijf in de Amerikaanse staat Kentucky omgaat met haar varkens. Niet bepaald diervriendelijk. Niet alleen is er een totaal gebrek aan bewegingsruimte – de diertjes worden in een hok gepropt waar ze hun kont letterlijk niet kunnen keren – ook is te zien hoe ze van wanhoop op de tralies kauwen. En omdat varkens stapelen niet wreed genoeg is, worden ze ook nog eens aan elkaar gevoerd. Ja, je leest het goed. Je reinste biggenkannibalisme.


LET OP: De beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Op de video is te zien hoe medewerkers de ingewanden (darmen) van biggen pureren en die aan de moeder varken of zeugen voeren. Het idee erachter is de zeugen tegen het virus dat diaree bij varkens veroorzaakt (P.E.D) te voorkomen. Miljoenen biggen zijn hier reeds aan overleden.

De Amerikaanse wet staat het toe dat zeugen ingewanden van biggen gevoerd krijgen. “Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid denk ik niet dat hier een risico is”, verklaart Tom Burkgren, directeur van de American Association of Swine Veterinarians tegenover The New York Times. “Er bestaat geen gekkevarkensziekte”, aldus Burkgren die de vergelijking met de gekkekoeienziekte probeert te ontkrachten. De gekkekoeienziekte, (ook wel BSE) is ontstaan doordat koeien vroeger diermeel kregen waarin onder meer resten van andere koeien en schapen zaten.

In zijn op-ed column schrijft New York Times-journalist Nicholas Kristof dat negen van de tien zeugen in de Verenigde Staten in een hok niet groter dan het eigen lichaam opgroeit. “Het is als een levenslange gevangenisstraf in eenzame opsluiting in een kist, onderbroken door kunstmatige inseminatie en geboortes”, aldus Kristof.

Terwijl enerzijds de consument, dankzij het duidelijk worden van deze dieronvriendelijke praktijken, eist dat bedrijven de dieren onder betere omstandigheden grootbrengen, doen de bedrijven er zelf van alles aan om de praktijken achter gesloten deuren te kunnen voortzetten. Eén van de methodes is het steunen van de zogenoemde ‘ag-gag wet’. Onder die wet wordt het undercover filmen van dierenmishandeling in landbouwpraktijken illegaal. In de staten Utah en Iowa is de wet reeds van kracht.

Lees hier meer over de Human Society

Geef een reactie

Laatste reacties (15)