74

‘Landbouw moet nog intensiever’

'Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld van straks zal lijken op Nederland'

De Nederlandse landbouw moet nog intensiever worden. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit in een interview in Trouw. De voedselproductie – voor mens en dier samen – zou per hectare moeten verdubbelen. “Als we nu gaan roepen dat die intensieve landbouw zijn langste tijd heeft gehad, dan gooi je het kind met het badwater weg.”

De wereldbevolking groeit met 2 miljard tot 9 miljard mensen in 2050, stelt Dijkshuizen: 

De biologische landbouw is een stuk minder effectief en vraagt dus veel meer ruimte. Waar halen we die vandaan als er 2 miljard mensen bijkomen? Lokale of regionale productieketens brengen geen optimale landbouw voort. We moeten zoveel meer produceren, dat kan alleen als we het wereldwijde systeem optimaliseren. Het alternatief is meer honger.

Er is niet zoveel mis met intensieve landbouw vindt Dijkhuizen, zeker niet met de Nederlandse.

Als je kijkt naar ons pluimvee: de uitstoot per kilogram product is amper hoger dan die van vleesvervangers. Nederlandse boeren zijn wereldkampioen op deze punten. Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld van straks zal lijken op Nederland.

Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren reageert op Twitter:

Met het huidige landbouwareaal kunnen we zonder bio-industrie 30 miljard monden voeden. Plantaardig,dat wel. Maar Dijkhuizen dreigt met honger

En:

 @Joop_nl De keuze tussen vlees en honger is een vorm van populisme die alleen maar te horen is bij ambassadeurs van de bio-industrie!

Trouw: Nog intensievere landbouw is nodig 

Foto-cc: Basheem

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)