Laatste update 16:31
53

Landbouwcommissie EU wil een woord als ‘vegaburger’ verbieden

Omdat termen als ‘vegaburger’ of ‘groenteworstjes’ de consument zouden misleiden, worden dit soort benamingen voor vegetarische producten binnenkort verboden, als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt. Met een ruime meerderheid stemden de leden van de commissie voor een reeks amendementen, waaronder deze. Zuivelproducten gaan ook onder de nieuwe regelgeving vallen, als het Europees Parlement de bevindingen overneemt. Dit zou betekenen dat ‘sojayoghurt’ ook niet meer mag, omdat plantaardige producten dan niet langer mogen verwijzen naar dierlijke producten.

De discussie over namen voor vegetarische producten loopt al een tijdje. Zowel in Duitsland als in Nederland werd er al gehint op nationale wetswijzigingen die producten van De Vegetarische Slager, zoals ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ of ‘geroockte spekjes’ voortaan moesten verbieden. Na protesten vanuit de samenleving trok de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de voorstellen weer in. Het mag geen verrassing heten dat de vleeslobby de stemming van de commissie toejuicht. Niet voor niets orgniseert de sector ieder jaar de goed bezochte parlementaire barbecue op het Binnenhof.

“Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid,” stelt directeur Veerle Vrindts namens Belangenclub ProVeg International tegen het AD. “Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten. Dit wordt bovendien duidelijk aangegeven aangezien het een belangrijk verkoopargument is.” Vrindts hoopt Europarlementariërs te overtuigen van haar standpunt, voordat het Europees Parlement erover stemt.

Cc-foto: Andy Wagstaffe

Geef een reactie

Laatste reacties (53)