25

Landbouwministers in spoedberaad over EHEC

Oorsprong dodelijke bacterie nog onduidelijk. Mogelijk besmetting in Canada. Zes verdachte gevallen in VS. 2200 Mensen ziek in Europa, al zeker 23 doden.

De oorsprong van de gevaarlijke EHEC-bacterie is nog altijd niet gevonden. De Europese ministers van Landbouw houden vandaag een speciale top over de besmetting. In de Canadese stad Toronto zou een man ziek zijn geworden van de bacterie. In de VS zijn zes vermoedelijke gevallen van besmetting. Het gaat steeds om mensen die recentelijk in Duitsland zijn geweest, zo meldt de Belgische publieke omroep VRT dinsdag.

In Europa zijn al 2200 gevallen opgetekend. Zeker 23 mensen zijn aan besmetting met de virulente EHEC-bacterie gestorven. 

De VRT meldt dat de oorzaak van de besmetting nog altijd niet met zekerheid is vastgesteld. Maandag leek het erop dat alle sporen leiden naar een biolandbouwbedrijf uit het Duitse Nedersaksen waar groentenscheuten worden geproduceerd. Van de 23 onderzochte monsters bleek er evenwel geen enkel besmet te zijn. Er wordt nu nog gewacht op 17 andere monsters.

De Europese landbouwministers zijn vanmiddag bijeen in Luxemburg. Mogelijk wordt dan meer bekend over de bron van de besmetting. Ook zal waarschijnlijk gesproken worden over een financiële tegemoetkoming voor gedupeerde landbouwers.

Lees meer bij VRT: Eerste EHEC-besmetting in Canada?

Een reportage van de Volkskrant: Radeloosheid om aanhouden EHEC-mysterie

Geef een reactie

Laatste reacties (25)