Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landelijk studentenprotest tegen de universiteitsfabriek

  •  
04-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
uva300.jpg
Update: UvA-docenten dreigen met meer bezettingen ... Minister Bussemaker: studenten hebben gelijk ... Eisen meer democratie en minder nadruk op economisch gewin
Woensdag is uitgeroepen tot de landelijke actiedag van de studenten. Door heel het land worden bijeenkomsten gehouden en gaan studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek om te voorkomen in de impasse te komen waar de UvA zich momenteel in bevindt.
Updates onderaan
Een week houden studenten van de UvA het Maagdenhuis bezet, nadat de politie een einde had gemaakt aan de eerdere bezetting van het Bungehuis. De studenten eisen meer democratie, minder vastgoed en meer rendement. Zo op het oog lijken het simpele eisen, maar de strijd die de studenten de afgelopen weken hebben gevoerd, geven een ander beeld.
Toch is Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbon (LSVB) optimistisch. Hij denkt dat er na de actie van woensdag een pakket met eisen klaar zal liggen en een plan van aanpak om die eisen te realiseren. Hoven:
Er gaat realistisch gepraat worden over de eisen. We willen dat er aan het einde van de dag in elke stad een overzicht ligt van wat er beter kan. Er is vanmiddag ook een docentenbijeenkomst in het Maagdenhuis, waar zij gaan spreken over bijvoorbeeld de mogelijkheid om te staken.
Minister Bussemaker geeft de studenten in dagblad Trouw gelijk. Volgens haar hebben ze zéker een punt. Ze raadt de universiteitsbestuurders dan ook aan in gesprek te gaan met de studenten en heel goed te luisteren. “Het is heel ernstig dat studenten hun universiteit ervaren als een fabriek”, aldus Bussemaker. “Wat mij betreft vragen ze hun studenten of er verbeteringen mogelijk zijn. De universiteit moet een gemeenschap zijn waarin het gesprek wordt gevoerd. Dat zie ik veel liever dan de achteroverleunende consumerende student.”
Wel wijst de minister erop dat er inmiddels al aan veel van de klachten wordt gewerkt. Zo zouden universiteiten nog maar voor 20 procent van hun budget afgerekend worden op het aantal diploma’s, terwijl dat voor 2011 voor de helft was. Ook kunnen hogescholen of universiteiten die vanaf nu een opleiding willen schrappen, dat alleen doen na een ‘transparant en zorgvuldig proces’. Collega-instellingen maar ook studenten en docenten moeten hierbij betrokken zijn.
De bezetters van het Maagdenhuis hebben eerder al aangekondigd niet weg te zullen gaan zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt. De UvA liet eerder al weten dat het pand voorlopig niet zal worden ontruimd.
Update 13.50
De studenten in Nederland kunnen op steun van over heel de wereld rekenen. Zo hebben studenten van het Nationaal Polytechnisch Instituut in Mexica-Stad, één van de grootste universiteiten van de wereld, een foto gestuurd met studenten die borden vasthouden met de tekst: “Big business out of the university. No to capitalist management.”
Twee studenten uit Duitsland, Lotte en Flo, hebben zich aangesloten bij de studenten in het Maagdenhuis. Ze zijn uit Bonn komen liften. “We hoorden dat de studenten protesteerden omdat hun universiteit als een bedrijf wordt bestuurd en niet als een onderwijsinstelling. Dat gebeurt aan onze universiteit ook”, zegt Lotte tegen de Volkskrant.
Update 17.00 Een groep UvA-docenten dreigt met meer bezetting. Als het bestuur de universiteit niet democratischer maakt, de vertrouwensrelatie herstelt en een onafhankelijk onderzoek instelt naar de financiële situatie van de UvA, voor uiterlijk vrijdag 16.00 uur, dan volgen er meer acties, aldus de docenten die zich achter de studenten hebben geschaard. Dat schrijft het AD.
Lees ook op Joop: Jan Overwijk: De student als economische eenheid Jasper van Dijk: Steun De Nieuwe Universiteit!

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.