44

‘Landen straks niet meer verantwoordelijk voor bankensteun’

Toekomstig hoofd ESM: Meer vertrouwen hebben in noodfondsen en toezichthouder ... Duitse minister van Financiën: Landen moeten verantwoordelijk blijven

Landen zullen straks niet meer aansprakelijk zijn als hun banken steun ontvangen uit het Europese noodfonds ESM. Dat het aanstaande hoofd van dat noodfonds, Klaus Regling, gezegd. Voorwaarde is de plannen voor een Europese bankentoezichthouder worden gerealiseerd, zo meldt de Volkskrant zondag. Nu worden banken in geldnood nog met steunfondsen geholpen die lopen via de overheid van een land.

Regling deed zijn uitspraken in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij vindt ook dat het EFSF, dat hij momenteel voorzit, meer vertrouwen zou moeten krijgen. Volgens de Duitser is de noodsteun aan Ierland en Portugal uit dit tijdelijke fonds succesvol gebleken. Ierland kan volgend jaar weer zelfstandig naar de geldmarkten gaan. “Dat zou zonder de steun van het EFSF niet mogelijk zijn geweest. Dan zou Ierland mogelijk nu niet meer in de eurozone zijn.”

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verzet zich nog tegen directe steun aan de banken en tegen het verleggen van de verantwoordelijkheid voor de noodsteun. Hij vindt dat directe steun aan de banken enkel kan worden overwogen als er een Europese toezichthouder is opgericht en dat de nationale overheden de definitieve aansprakelijkheid moeten blijven dragen voor het steungeld.

Volkskrant: ‘Landen niet aansprakelijk voor bankensteun’

Foto voorpagina: Klaus Regling. Foto artikel: Wolfgang Schäuble, cc: Economic Forum

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)