36

Landje-pik verdrijft bewoners van hun land

Miljoenen hectaren vruchtbare landbouwgrond opgeslokt door internationale investeerders

De afgelopen jaren zijn lokale bewoners massaal van hun land verdreven door internationale investeerders die miljoenen hectaren vruchtbare landbouwgrond in handen kregen.

Uit het Oxfam Novib-rapport Land and Power blijkt dat sinds 2001 niet minder dan 227 miljoen hectaren land zijn verkocht of verpacht in grote land-contracten, vooral aan internationale investeerders. Oxfam Novib waarschuwt voor deze moderne race om land, die vooral ingegeven lijkt door het verlangen om in ontwikkelingslanden voedsel of biobrandstoffen te verbouwen voor mensen in rijkere landen. Doordat de vraag naar voedsel stijgt, klimaatverandering doorzet, water schaarser wordt, en gewassen voor biobrandstoffen om land concurreren wordt deze strijd om land harder en harder. In veel van deze landdeals gaat het eigenlijk om ‘landgrabs‘ ofwel landjepik, waardoor oorspronkelijke bewoners – soms met geweld – worden verdreven, zonder enige compensatie. Tom van der Lee van Oxfam Novib:

De ongekende snelheid waarmee landdeals worden gesloten en de daarmee samenhangende groeiende strijd om land verslechteren de situatie voor velen van de armste mensen in de wereld. Investeerders negeren de mensen die op dat land wonen en er voor hun bestaan afhankelijk van zijn. In de slechte gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard, verliezen zij hun middelen van bestaan.

Foto CC: vredeseilanden
Wees verschillig: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (36)