Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landsadvocaat: Indische executies misdadig maar verjaard

  •  
11-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
rawagede.jpg
Nederlandse militairen doodden in 1947 honderden mannen van Javaans dorp Rawagede. Nabestaanden klaagden staat aan
De executie van honderden mannelijke inwoners van het dorp Rawagede op Java op in 1947 door Nederlandse militairen was onrechtmatig. Maar de oorlogsmisdrijven zijn verjaard en daarom moet de claim van weduwen van slachtoffers worden afgewezen. Dat stelt de landsadvocaat namens de Nederlandse Staat in een uitgebreid verweer dat woensdag bij de rechtbank in Den Haag wordt behandeld.
Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede hebben de Staat in december van het vorig jaar aangeklaagd. Ze willen dat Nederland erkent dat het onrechtmatig heeft gehandeld door de daders niet te vervolgen en ze willen financiële compensatie. Dat meldt de NOS.
Rawagede is een van de zwaarste excessen uit de koloniale oorlog in Nederlands-Indië. De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden.
Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die de Staat namens de weduwen heeft aangeklaagd, is het voor de nabestaanden teleurstellend en onbegrijpelijk dat een beroep wordt gedaan op verjaring. .

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.