102

Landsadvocaat: Thierry Baudet heeft niks te willen

Het is het kabinet dat bepaalt wat “zo spoedig mogelijk” is, en niet Thierry Baudet. Dat heeft die laatste te horen gekregen van de landsadvocaat met betrekking tot de rechtszaak die Baudet heeft aangespannen. Hij en het Forum voor Democratie zijn van mening dat het kabinet de referendumwet niet uitvoert en zij willen graag van een rechter horen dat ze gelijk hebben.

Baudet en het Forum vinden dat het kabinet direct nadat de uitslag van het Oekraïne-referendum een wetsvoorstel had moeten indienen, om de Nederlandse handtekening onder het associatieverdrag te annuleren. Het kabinet heeft echter laten weten de uitslag eerst te willen bespreken met de andere lidstaten, alvorens een besluit wordt genomen.

In de processtukken die dinsdag door de landsadvocaat naar de rechtbank zijn gestuurd, een dag voor het verstrijken van de termijn, staat dat “zo spoedig mogelijk” niet betekent dat het kabinet niet zorgvuldig moet handelen. Daarnaast sluit “zo spoedig mogelijk” ook niet uit dat er eerst met andere lidstaten wordt overlegd, want: ‘Dit gaat niet alleen Nederland aan, maar ook 28 andere landen’.

De landsadvocaat laat ook weten dat er niet voor niets voor juist die term is gekozen. ‘Anders was er wel “onverwijld” of “onmiddellijk” gezegd.’

Het is nu aan de rechter om te bepalen of het tot een zitting komt. Het ministerie heeft laten weten dat rustig af te wachten: ‘Vindt de rechtbank dat die zitting er moet komen, dan moeten de partijen aangeven wanneer zij verhinderd zijn. De rechtbank kiest vervolgens een datum voor de zitting.’

Mocht het zover komen, dan is de kans groot dat die zitting pas na 28 en 29 juni plaatsvindt. Die dagen vindt namelijk de Europese top plaats waar premier Rutte de uitslag van het referendum zal bespreken.

Bron: NOS
Beeld: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (102)