Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lasten in Nederland zijn relatief hoog, zegt Raad van State

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
25233216003_de5a67ff57_z
De lasten voor de doorsnee burger in Nederland zijn relatief hoog. Dit zegt de Raad van State. Het kabinet moet daarom haar beleid hierover beter uitleggen, vindt vicevoorzitter van dat instituut Thom de Graaf. Hoewel de regering van Mark Rutte zegt de lasten juist te willen verminderen, is daar vooralsnog niets van te merken, zegt de raad. Sterker nog, ‘de lastendruk in Nederland wordt steeds hoger’. Niet alleen het huidige kabinet treft blaam: ook vorige regeringen bouwden mee aan het huidige beleid.
Het percentage dat mensen kwijt zijn aan belastingen ligt inmiddels op ruim 39 procent. Het gaat vooral om btw-verhogingen en hogere belastingen op energie. Dát die zijn gestegen, daarover zou volgens de Raad van State beter over gecommuniceerd moeten worden. Premier Rutte wijst de kritiek af en zegt dat de burgers op dit moment een koopkrachtstijging ondervinden. “We gaan er gemiddeld 1,6 procent op vooruit en dat geldt voor bijna alle inkomensgroepen,” stelt hij. In de laatste periode van dit kabinet wil hij doorgaan met belastingverlagingen. Rutte vindt het ‘complex’ om dit uit te leggen.
Cc-foto: J. Triepke
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.