12

Lasten MKB ‘dramatisch’ omhoog

Ondernemersorganisatie had gemeenten juist opgeroepen de lasten te bevriezen net zoals het kabinet heeft besloten

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) krijgt in 2011 te maken met een forse lastenbezwaring. Gemiddeld stijgen de gemeentelijke belastingen voor het MKB met 3,5 tot 4,8 procent. Daarmee is de stijging hoger dan de inflatie, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Vooral de reclame- en de toeristenbelasting gaan omhoog. Horecazaken krijgen bijna te maken met een stijging van 5 procent. Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, noemt de lastenverzwaring ‘dramatisch’.

MKB-Nederland wil aandringen op een bestuurlijk akkoord tussen het Rijk en de gemeenten over de verhogingen van de gemeentelijke lasten. In oktober probeerde de branche-organisatie gemeenten nog met een brief te overtuigen de lasten niet te verhogen omdat die ‘desastreus’ zou zijn voor het economische herstel in de sector. Ze pleitte er voor om de lasten te bevriezen net zoals het nieuwe kabinet besloot te doen.

De NOS deed onderzoek bij meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland. De stijgingspercentages lopen zeer uiteen, maar gemiddeld komt de stijging neer op bijna vijf procent.

Bij restaurant- en caféhouders komt de stijging hard aan.

Van Grinten: “De kosten blijven maar doorgaan, terwijl de verkoop terugloopt. En wij kunnen moeilijk vijf euro voor een kop koffie gaan vragen om dat terug te gaan verdienen. Deze lokale lastenverhoging is dus echt een hele slechte ontwikkeling. En ook helemaal niet nodig. Ik snap niet waarom ook een overheid hogere kosten moet doorberekenen dan maximaal de inflatie (dit jaar 1,5 procent, red.).

NOS: Lokale lasten ondernemers omhoog

cc-foto: zoetnet

Geef een reactie

Laatste reacties (12)