240

Lastenverlaging: alles wordt duurder

Kabinet zou van plan zijn btw-tarief voor vrijwel alle producten te verhogen ... MKB in paniek: 'dit is een dolksteek'

Het kabinet wil voor vrijwel alle producten het lage btw-tarief van 6 procent afschaffen. Alleen echte primaire levensbehoeften worden ontzien. Het betekent dat tal van producten onder het dure tarief van 21 procent gaan vallen.


Onder het lage tarief vallen nu voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek, boeken en periodieken, gas en minerale olie voor de tuinbouw. De plannen worden voorgelegd aan de oppositie. Of ze doorgang vinden is zeer de vraag want het kabinet wil een zogenaamd ‘breed draagvlak’ voor de herziening.

De NOS meldt:

De top van de coalitie heeft voor vanavond de oppositie op het ministerie van Financiën uitgenodigd om over de belastingherziening te praten. Tot nu toe wil het kabinet de plannen niet openbaar maken. De oppositie vindt dat dat wel moet gebeuren. De SP gaat niet op de uitnodiging in; onder andere de PVV en de Partij voor de Dieren zijn niet uitgenodigd. Andere partijen willen zich vanavond wel op Financiën melden, al wil de een wel, de ander niet echt onderhandelen. 

Het midden- en kleinbedrijf is geschokt door de plannen. Z24 schrijft:

“Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar”, zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag. (…) Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. 

Met de maatregel wil het kabinet zo’n 5 miljard euro extra binnenhalen. Dat geld kan dan gebruikt worden om de gewenste verlaging van andere belastingen door te voeren. Het is nog niet bekend hoe die verlaging gaat uitpakken en welke delen van de samenleving er het meest van zullen profiteren. Volgens een peiling van Maurice de Hond verwachten kiezers dat vooral de VVD-aanhang er voordeel van heeft. Slechts een kwart denkt dat er sprake zal zijn van een “evenwichtig compromis”.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (240)