Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Le Monde: Nederland en België lijden aan populisme

  •  
05-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Flickr_schapen_PhotoA.nl_300.jpg
"De beide Europese democratieën ondergaan een ongekende crisis", stelt Franse krant vast
België en Nederland lijden aan een ziekte: het populisme. Dit schrijft het Franse dagblad Le Monde zondag in een commentaar op de mislukking van de kabinetsformaties in de twee landen. “De beide Europese democratieën ondergaan een ongekende crisis”, stelt de krant vast.
De Volkskrant , en andere media, plaatsen zondag een artikel op basis van het Franse commentaar. Volgens Le Monde  hebben in België en Nederland hebben traditionele partijen populistische protestpartijen laten opbloeien en zich er zelfs mee ingelaten. “De christendemocraten en liberalen hebben in Nederland gepoogd een pact met de duivel te sluiten, dat wil zeggen met extreem rechts van de islamofobe raddraaier Geert Wilders”. Maar die heeft volgens Le Monde vrijdag “het kaartenhuis zelf al weer omver geblazen”.
De Lage Landen waren volgens het commentaar ooit “een voorbeeld van de kunst van het compromis met drie klassieke stromingen, sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen”. Maar de politiek versplintert en “protestpartijen bedreigen het evenwicht”. En in Nederland “hebben de traditionele partijen de dreiging van het anti-islampopulisme, dat van iedere buitenlander een zondebok maakt, volstrekt niet zien aankomen”.
Foto cc: PhotaA.nl  (Annemieke van der Kuil)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.