140

Le Monde: Nederland en België lijden aan populisme

"De beide Europese democratieën ondergaan een ongekende crisis", stelt Franse krant vast

België en Nederland lijden aan een ziekte: het populisme. Dit schrijft het Franse dagblad Le Monde zondag in een commentaar op de mislukking van de kabinetsformaties in de twee landen. “De beide Europese democratieën ondergaan een ongekende crisis”, stelt de krant vast.

De Volkskrant, en andere media, plaatsen zondag een artikel op basis van het Franse commentaar. Volgens Le Monde hebben in België en Nederland hebben traditionele partijen populistische protestpartijen laten opbloeien en zich er zelfs mee ingelaten. “De christendemocraten en liberalen hebben in Nederland gepoogd een pact met de duivel te sluiten, dat wil zeggen met extreem rechts van de islamofobe raddraaier Geert Wilders”. Maar die heeft volgens Le Monde vrijdag “het kaartenhuis zelf al weer omver geblazen”.

De Lage Landen waren volgens het commentaar ooit “een voorbeeld van de kunst van het compromis met drie klassieke stromingen, sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen”. Maar de politiek versplintert en “protestpartijen bedreigen het evenwicht”. En in Nederland “hebben de traditionele partijen de dreiging van het anti-islampopulisme, dat van iedere buitenlander een zondebok maakt, volstrekt niet zien aankomen”.

Foto cc: PhotaA.nl (Annemieke van der Kuil)

Lees bij Le Monde: La Belgique et les Pays-Bas

Bij de Volkskrant: “België en Nederland lijden aan populisme”

Geef een reactie

Laatste reacties (140)