38

Le Pen: ‘Frankrijk minst racistische land ter wereld’

PVV-bondgenoot reageert op kritiek na racistische acties

Volgens Marine Le Pen, leider van de extreem-rechtse Front National, is Frankrijk het ‘minst racistische land ter wereld’. Le Pen deed haar uitspraak in een interview waarin een reeks racistische incidenten ter sprake kwam met als dieptepunt een kandidaat van haar partij die een zwarte minister vergeleek met een aap.


Volgens France24 werd ze duidelijk boos tijdens het interview en zei:

“Frankrijk is het minst racistische land ter wereld. Is dat duidelijk? Ik zie het. Franse mensen beoordelen mensen niet op hun huidskleur of afkomst. Zo lang mensen zich gedragen, respect tonen naar de Franse mensen en Franse waarden, hebben ze ze verwelkomd. Te veel van hen verwelkomd, in feite.”

De burgemeesterskandidaat van de FN in een Noordfrans stadje had een foto op Facebook geplaatst waarop de zwarte minister van justitie Christiane Taubira naast een aangeklede aap was gemonteerd met daarbij de tekst ‘ziet u het verschil?’ Na die actie klaagden een reeks zwarte Franse prominenten over de toename van racisme in het land. Le Pen ontkent die ontwikkeling.

Maandag werd president François Hollande door extreemrechtse betogers uitgejouwd tijdens de nationale herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De actievoerders protesteerden onder meer tegen invoering van het homohuwelijk. Le Pen keurde die actie af maar zei dat ze er wel begrip voor had.

Op de video hierboven een debat op France 24 over racisme in Frankrijk. Het interview met Le Pen is nog niet online beschikbaar.


Marine Le Pen dénonce “des méthodes réservées… door BFMTV

Geef een reactie

Laatste reacties (38)