76

Le Pen: Naïviteit Noorwegen erger dan massamoord

Erevoorzitter van het extreem-rechtse Franse Front National wuift aanslagen in Noorwegen weg als 'ongeluk'

De naïviteit van de Noorse regering is erger dan de terreurdaad van Anders Breivik, vindt erevoorzitter Jean-Marie Le Pen van het Front National. Met die uitspraak wijkt het jarenlange boegbeeld van het FN af van de officiële stellingname van de extreem-rechtse Franse partij, zo meldt Le Figaro. De aanslagen deed Le Pen af als een ‘ongeluk’.

Le Pen (83), die in januari werd opgevolgd door zijn dochter Marine, zegt in een video op de website van het FN dat niet “het toevallige feit van een individu bij wie de stoppen doorslaan en die zijn medeburgers begint te vermoorden” het meest verontrustende aan het Noorse drama is, maar wel “de naïviteit en inactiviteit van de Noorse regering”. Met name dat de politie in Noorwegen onbewapend is, vindt de “historische” leider van het Front National zorgwekkend.
 Ook de islamhaat van dader Breivik wuift de oude Le Pen weg. Breivik “beschikt niet over zijn verstandelijke vermogens, hij is ziek”, luidt het. In Le Pens ogen blijven de “massa-immigratie” en het “globale fenomeen van terrorisme” de grote uitdagingen, waartegen het “kleine, sympathieke” Noorwegen zich niet gewapend heeft.

Lees meer bij Le Figaro: Attentats d’Oslo : Jean-Marie Le Pen joue la provocation

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (76)