9

Le Pen veroordeeld voor kwalijke uitspraken Holocaust

‘De gaskamers waren slechts een detail van de Tweede Wereldoorlog’. Die uitspraak van voormalig Front National-voorman Jean-Marie Le Pen, waarmee hij een misdaad tegen de menselijkheid bagatelliseerde, is door de Franse rechtbank bestraft met een boete van 30 duizend euro. Dat schrijft de Volkskrant.

Het is niet de eerste keer dat Le Pen voor een dergelijk strafbaar feit veroordeeld wordt. In 2012 noemde hij de bezetting van Frankrijk door de nazi’s ‘niet bepaald onmenselijk’. Ook dat kon volgens de rechter niet door de beugel. Behalve de nieuwe boete van 30 duizend euro, moet Le Pen ook nog eens 10 duizend euro schadevergoeding betalen aan de drie partijen die hem voor de uitspraak hebben aangeklaagd.

Le Pen werd in 2015 uit het Front National gezet. Daarop richtte hij een nieuwe partij op, het Rassemblement Bleu Blanc Rouge. Le Pen trachtte zich nog te beroepen op parlementaire onschendbaarheid, maar daar kon in dit geval volgens de rechter geen sprake van zijn. Frankrijk kent zeer strenge wetten tegen het ontkennen van de Holocaust.

Dat Le Pen het uitroeien van hele mensenmassa’s niet zo’n probleem vindt blijkt ook uit zijn omstreden uitspraak uit 2014. Toen liet de extreemrechtse politicus

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (9)