64

Le Pen weer in opspraak om antisemitisme

Coalitiegenoot van Wilders brengt omstreden groet

In Frankrijk is opnieuw beroering ontstaan over de ‘quenelle’, een gebaar dat wel een omgekeerde Hitler-groet wordt genoemd. De oprichter van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, is gefotografeerd terwijl hij de groet brengt. Het Front National is een coalitiegenoot van de PVV bij de komende Europese verkiezingen.

De foto is gemaakt in Straatsburg waar europarlementariër Le Pen de groet brengt in gezelschap van Bruno Gollnisch, oud-kandidaat lijsttrekker van het FN en veroordeeld wegens antisemitisme. Daarnaast staan er drie onbekende jongens op de foto.

De groet, waarbij een arm gestrekt naar beneden wordt gehouden terwijl met de andere hand de schouder wordt aangeraakt, is geïntroduceerd door de omstreden cabaretier Dieudonné M’Bala M’Bala. Hij ligt momenteel onder vuur in Frankrijk vanwege antisemitische opmerkingen en veel van zijn voorstellingen zijn verboden door lokale autoriteiten. De kleinkunstenaar ontkent zelf dat het een antisemitisch gebaar is maar zegt dat het gaat om een anti-establishment protest dat verwijst naar sodomie. Die ontkenning is weinig geruststellend omdat aanhangers van de cabaretier het establishment zien als ‘joods’. 

De socialistische president François Hollande heeft zich fel uitgesproken tegen de groet die momenteel vooral gebruikt wordt om joden te kwetsen en te beledigen. Bijvoorbeeld door de groet te brengen op herdenkingsplaatsen van antisemitisch geweld. Anti-racisme groepen doen aangifte tegen iedereen die de groet brengt in een antisemitische context.

Le Pen is een goede vriend van Dieudonné en peetvader van een van zijn kinderen. In kringen van het Front National wordt de cabaretier in bescherming genomen onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. Wilders vormt samen met het Front National en andere extreemrechtse partijen een coalitie om in het Europees parlement als een front te opereren. Volgens eerste peilingen trekt het Fornt National bij de Europese verkiezingen in Frankrijk de meeste stemmen, de partij wordt geleid door de dochter van Le Pen. In de Tweede Kamer vroeg D66-leider Pechtold eerder aan Wilders zich openlijk te distantiëren van het antisemitisme van zijn politieke bondgenoten. De PVV-leider weigerde dat en noemde Pechtold een ‘miezerig mannetje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)