Laatste update 14:55
3

Lease nu een huisdier bij de kinderboerderij

In kinderboerderijen in Nederland kan je sinds kort dieren leasen. Dit om kinderen kennis te laten maken met dieren voordat de ouders een permanente aankoop aangaan om er vervolgens spijt van te krijgen. Dat meldt de Volkskrant.

Geïnteresseerden kunnen voor 15 euro en 35 euro borg voor de kooi en andere accessoires  voor minimaal zes weken ratjes, muizen en cavia’s leasen bij de lokale kinderboerderij. De huur kan verlengd worden en ook kunnen de dieren gehouden worden als het bevalt. Bij het terugbrengen worden de beesten voor een paar maanden in de kinderboerderij gehouden om weer te acclimatiseren. Wel wordt een dier pas geleast na toestemming aan de hand van een intakegesprek.

Het leasen van dieren gebeurt omdat kinderboerderijen kampen met overbevolking. Vaak brengen mensen die hun huisdieren niet willen ze naar de kinderboerderij. Zij zouden niet goed over hun aankoop nagedacht hebben en zomaar een dier in huis genomen hebben. Een groot probleem volgens Pauline Wolters, bestuurslid van de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.

Mensen zijn zich er niet bewust van wat ze binnenhalen als ze een dier kopen. Het is geen speelgoed. Nog te vaak schaffen consumenten een dier in een impuls aan, en krijgen ze er later spijt van.

Renate Bartels, medewerker van kinderboerderij in Duiven heeft al het een en ander meegemaakt wat achtergelaten dieren betreft en maakt zich er ook boos over.

(…)  Het asiel kost geld, bij de kinderboerderij is vaak geen plek, dus zien velen zich genoodzaakt hun dier stiekem te dumpen bij een kinderboerderij of in de natuur. ‘De meeste mensen bellen eerst voordat ze een dier bij ons willen brengen. We proberen zoveel mogelijk dieren op te nemen, maar meestal hebben we geen plek. Vorig jaar kregen we zo 62 dieren binnen, en dit jaar alweer 10. Met dit leaseplan willen we voorkomen dat mensen impulsief een huisdier kopen. We laten ze eerst kennismaken met het dier en alles wat daar bij komt kijken.

Ook andere kinderboerderijen in Nederland experimenteren met methoden om mensen eerst kennis te laten maken met huisdieren voordat zij er één aanschaffen.

cc foto: Madeleine

Geef een reactie

Laatste reacties (3)