Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leden Pussy Riot vrij na gratie Poetin

  •  
23-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pussyriot300.png
Maria Aljochina: 'Vrijlating is geen humanistische daad maar een pr-stunt van Poetin' 
Maria Aljochina, één van de leden van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot, is vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat Pjotr Zaikin laten weten aan het Russische persbureau Ria Novosti. Aljochina en Nadeshda Tolokonnikova werden veroordeeld nadat ze samen met een aantal andere leden een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten hadden gezongen. Ze kregen allebei twee jaar cel en strafkamp. Een andere activiste kreeg een voorwaardelijke straf.
Updates onderaan artikel
Aljochina is nu eerder vrijgekomen dankzij een nieuwe amnestiewet van president Poetin. De Russische grondwet viert haar 20e verjaardag. Om dat te vieren heeft Poetin besloten gratie te verlenen aan zo’n 1300 gevangengen. Naar verwachting komt ook Tolokonnikova vrij, maar wanneer is nog niet bekend. Zij werd tijdens haar straf overgeplaatst naar een strafkamp, waar ze in hongerstaking ging.
Update 09.50
Maria Aljochina heeft inmiddels een verklaring gegeven. Zo noemt ze de vrijlating geen humanistische daad, maar een pr-stunt van Poetin. Ze had het liefst de amnestie geweigerd, maar dat kon niet.
Update 11.40
Ook het tweede lid, Nadeshda Tolokonnikova is inmiddels vrijgelaten. Dat heeft haar echtgenoot aan persbureau AFP bevestigd. De Redactie: Lid van Pussy Riot is vrijgelaten
cc-foto: eyes on right

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.