Laatste update 22:04
27

Leden VVD, CDA en CU willen onderhandelingen met FvD Zuid-Holland stoppen

De coalitievorming in Zuid-Holland staat onder druk nadat Forum voor Democratie-leider een propagandafilmpje van de extreemrechtse Identitäre Bewegung deelde op Twitter.

In het oorspronkelijke filmpje beschuldigen vrouwen immigranten van seksueel misbruik, maar in de versie van Baudet werden foto’s van collega-politici politici Klaver, Jetten en Rutte toegevoegd en voorzien van de tekst ‘Ich habe es gewusst’, een verwijzing naar de reactie van de Duitse bevolking op de Holocaust. Het filmpje was voor een aantal leden van VVD, CDA en ChristenUnie de druppel en zij roepen daarom op om de onderhandelingen af te breken.

Henri Bontebal van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA twittert:

Deze tweet met filmpje lijkt me voldoende voor CDA in Zuid-Holland om de stekker uit de onderhandelingen met FvD te trekken.

Hij krijgt steun van voormalig CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan. Bart van Horck,‏ voorzitter van het CDA in Leiden, valt hen bij:

Samenwerking met een partij waar dit de lijn is, lijkt me moeilijk als @CDAZH en @vvdzuidholland.

Fractievoorzitter Don Ceder van de ChristenUnie in Amsterdam ziet zijn partij liever niet in een Zuid-Hollandse coalitie met Forum:

Ik zou het bijzonder ingewikkeld vinden als de ChristenUnie-SGP in Zuid-Holland met FVD een college zou vormen, terwijl op Europees niveau is aangegeven dat we bij voorbaat niet in één fractie willen zitten.

Floor Vermeulen, fractievoorzitter van de VVD in Zuid-Holland, snapt de bezorgdheid, maar is nog niet bereid de onderhandelingen op te blazen:

De uitlatingen van Baudet staan ver weg van waar de VVD voor staat. Maar dat zelfde geldt van sommige punten van de SGP, ChristenUnie of SP en daar onderhandel ik ook mee. Wel leg ik alles langs de meetlat van de Zuid-Hollandse politiek. De VVD wil met alle partijen praten, pas daarna kun je bepalen of je echt met partijen in een coalitie wilt zitten.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)