37

Leefbaar Rotterdam: Aboutaleb, maak een keuze

Ahmed Aboutaleb moet duidelijkheid verschaffen over zijn plannen: wordt hij kandidaat-lijsttrekker bij de PvdA, of blijft hij burgemeester van Rotterdam. Dat heeft de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, Ronald Buijt, laten weten.

Volgens Buijt is het ‘onbegrijpelijk en onwenselijk’ dat Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam ook in de race is voor het PvdA-lijsttrekkerschap. Dat schrijft het AD. ‘Hij laadt de verdenking op zich dat hij premier wil worden, maar zijn kansen strategisch wikt en weegt voordat hij Rotterdam definitief opgeeft.’

Aboutaleb zelf liet eerder weten het wel op te willen nemen tegen vice-premier Lodewijk Asscher in de strijd om het lijsttrekkerschap, maar niet tegen de huidige leider, Diederik Samsom. Volgens Aboutaleb is het vreemd om te strijden tegen een partijleider die hij lang heeft gesteund.

‘Hij laat deze kwestie te veel boven de markt hangen,’ vindt Buijt nu.

Dat zorgt voor onduidelijkheid en ondermijnt ook zijn geloofwaardigheid. Ik zeg niet dat hij er nu de kantjes van afloopt in Rotterdam, maar wie in de politiek een bepaalde functie ‘niet uitsluit’, zegt in feite dat hij graag wil. Dat is zijn goed recht, maar beken dan kleur. Deze onduidelijkheid is niet fair richting stad en bewoners.

Buijt was vorig jaar voorzitter van de raadscommissie die Aboutaleb voor een tweede termijn van zes jaar aanstelde als burgemeester. ‘Daar is toen met geen woord gerept over een eventueel leiderschap bij de PvdA.’ Volgens Buijt heeft Aboutaleb evenwel ‘het volste recht’ om voor het lijsttrekkerschap te gaan. ‘Ook al is het pas een jaar geleden dat hij werd herbenoemd.’

Eerder deze week liet ook minister Dijsselbloem al weten dat wat hem betreft Aboutaleb zich kandidaat stelt. Bij RTL Z zei Dijsselbloem dat hij de redenering van de Rotterdamse burgemeester een vreemde vindt. Als Aboutaleb de ambitie heeft om de partij te leiden, dan moet hij er volgens Dijsselbloem ook voor gaan:

Dan is het gewoon het moment om dat ook kenbaar te maken en niet te wachten totdat de ring eerst leeg is gemaakt. Je krijgt het lijsttrekkerschap van de PvdA niet op een presenteerblaadje. Het betekent dat je risico moet nemen.

Bronnen: AD, NOS
Beeld:  Dietmut Teijgeman-Hansen

Geef een reactie

Laatste reacties (37)