63

Leefbaar Rotterdam durft Zwarte Pieten-debat niet bij te wonen

Fractievoorzitter Anton Molenaar vreest backlash 'ludieke' actie Piet-palen: 'Onze veiligheid kan niet worden gegarandeerd'

Leefbaar Rotterdam durft niet mee te doen aan een debat dat over twee weken gepland staat over de Sinterklaasviering in de stad en de rol van Zwarte Piet daarin. De partij bond vorige week honderden Zwarte Piet-popjes met tiewraps aan lantaarnpalen, met de tekst ‘Wij willen blijven!’ Rotterdammers die de actie – het publiekelijk ophangen van Zwarte Piet aan een paal – met oog op de geschiedenis nogal provocerend en smakeloos vonden, namen daarop het initiatief de Piet-poppen te verwijderen. Een actie die nu door Leefbaar als bedreigend wordt geïnterpreteerd.

In het AD uit fractievoorzitter Anton Molenaar van Leefbaar heftige beschuldigingen aan het adres van de anti-Zwarte Piet-activisten:

“Onze veiligheid kan niet worden gegarandeerd. Er wordt niet gefouilleerd, er is geen politie binnen twee minuten. De anti-Pietenlobby kent gevaarlijke deelnemers. Wij zijn door de beveiliging geadviseerd om buiten geen Leefbaar Rotterdam-speldjes of pietenbuttons meer te dragen.

Ondanks het feit dat AD bij het artikel een foto plaatste van een Pieten-protest van de extreemrechtse beweging Voorpost, wordt met geen woord gerept over de beledigingen en bedreigingen van verstokte pro-Pieten aan het adres van anti-Zwarte Piet-activisten.

De fractievoorzitter van Leefbaar toont zich in het artikel geschokt over het feit dat het ‘ludieke’ protest – volgens Leefbaar bedoeld om te benadrukken dat het traditionele kinderfeest moet blijven zoals het is, en dat Zwarte Piet geen racistische figuur is – woede en verontwaardiging opriep. Onder meer bij Nida-voorman Nourdin El Ouali die op Twitter een foto van een donkere man opgehangen aan een boom plaatste, naast een foto van de opgehangen Piet van Leefbaar met een tiewrap om de nek en de tekst: ‘Leefbaar doet Zwarte Piet eigenhandig de strop om’. Leefbaar ziet daarom af van een verbale confrontatie met El Ouali, aldus Molenaar:

Wij gaan niet in debat met mensen die ons oprechte pleidooi voor het behoud van een volksfeest gaan vergelijken met het lynchen van mensen in de Verenigde Staten. Deze mensen kunnen en mogen wij niet serieus nemen. Tevens zijn deze lieden op geen enkele manier bereid om de argumenten van 90 procent van de bevolking serieus te nemen.

El Ouali noemt de afmelding ‘laf en zwak’:

Ze zwichten voor de tegenkrachten die ze nota bene zelf hebben opgeroepen. Zolang er woorden vallen, vallen er geen doden, luidt mijn stelregel. Pas als de politie het sein ‘niet veilig’ geeft, houdt het op.

Ook de VVD, zelf wel aanwezig bij het debat, vindt de reactie van Leefbaar bizar.

Cc-foto’s: Christian von Schack en Maarten van de Donk

Geef een reactie

Laatste reacties (63)