68

Leefbaar Rotterdam hangt Zwarte Piet op aan lantaarnpaal

Update: Rotterdammers bevrijden Piet van paal ... Fractievoorzitter Leefbaar: 'deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie'

In Rotterdam hangen sinds dinsdagavond honderden Zwarte Piet-popjes aan lantaarnpalen in verschillende delen van de stad, met de tekst ‘Wij willen blijven!’. De stunt bleek een actie van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad. Rotterdammers worden opgeroepen zich uit te spreken voor het behoud van ‘échte Zwarte Pieten’.

Updates onderaan

Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Anton Molenaar:

Dit is een ludieke actie met een serieuze ondertoon; deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie. Als we zo gemakkelijk buigen voor het gekrakeel van een aantal kwibussen, kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken.

Op Twitter vallen veel mensen over het feit dat de Piet-poppen in Rotterdam zijn opgehangen aan palen, omdat het zou refereren aan het slavernijverleden. Molenaar zegt hierover: “Ze zijn niet opgehangen, maar hangen aan hun middel. Het is de enige manier, we kunnen ze niet los de stad ingooien. Daar is over nagedacht, want we willen niet dat Piet wordt opgehangen in Nederland.”

Dinsdag nog kondigde de stad Gouda aan tijdens de landelijke intocht een aantal alternatieve Pieten in te zetten, bij wijze van tegemoetkoming aan de tegenstanders in de Zwarte Pietendiscussie. Leefbaar vindt dat Gouda met haar Stroopwafel- en Kaaspieten te ver gaat en vindt dat Zwarte Piet pas fout is als de intentie erachter fout is, ‘en hier is niets fout’. Op de vraag of fractievoorzitter Molenaar zich enigszins kan vinden in mensen die zich beledigd voelen door het stereotype van de ‘domme Piet’ zegt hij tegen RTV Rijnmond:

Als je dingen zo ervaart, wil het niet zeggen dat het zo is. Als je spoken ziet, wil het niet zeggen dat die spoken er ook zijn.

De actie komt vlak voor de zitting van de Raad van State op donderdag over Zwarte Piet.

Update 23.00 uur:
Rotterdammers die de actie – het publiekelijk ophangen van Zwarte Piet aan een paal – met oog op de geschiedenis nogal provocerend en smakeloos vinden, hebben het initiatief genomen de Piet-poppen te verwijderen:

Lees ook: Gouda vervangt slavernijtraditie Zwarte Piet door folklore

Metro: Piet aan lantaarnpaal blijkt stunt Leefbaar Rotterdam / NOS: Leefbaar hangt stad vol met Pieten 

Foto: Maarten van de Donk via Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (68)