21

Leefbaar Rotterdam wilde toneelstuk verbieden om ‘illegalen’

Raadslid Van Elck wilde Vreemdelingenpolitie inschakelen ... Maar er waren geen illegale acteurs. Foutje, bedankt

Grote consternatie bij Leefbaar Rotterdam. De partij had uit een krantenartikel begrepen dat er illegalen zouden meespelen in de voorstelling Kerst zonder Grenzen in theater Walhalla. De Leefbaren eisten dat de Vreemdelingenpolitie zou optreden. Maar toen bleek dat het toneelstuk óver illegalen ging en dat er helemaal geen illegalen in mee speelden. Kortom, een ‘misverstand’.

LR-Raadslid Michel van Elck kon zijn oren niet geloven. TV Rijnmond citeert:

Het kan toch niet zo zijn dat illegalen elf dagen achter elkaar op een podium gaan staan. We hebben een heel humaan asielbeleid, maar deze mensen moeten terugkeren naar het land van herkomst.

Directeur van Walhalla Harry-Jan Bus legt uit dat sprake is van een misverstand.

Het gedeelte over illegalen is een klein deel van de voorstelling Kerst Zonder Grenzen. Het is geen voorstelling mét illegalen, maar het zijn verhalen over illegalen. Er spelen wel mensen in mee die ooit illegaal zijn geweest, maar inmiddels keurig een verblijfsvergunning hebben.

Maar voordat Van Elck zich realiseerde dat er sprake was van een misverstand eiste hij dat burgemeester Aboutaleb de voorstelling zou verbieden. Het AD beschrijft dinsdag hoe Van Elck uit zijn dak gaat over de kerstshow. Hij vindt het “van de zotte” dat een “gesubsidieerde instelling” als Walhalla werk verschaft aan illegalen. In hetzelfde artikel spreken SP- en PvdA-raadsleden schande van de suggesties van Van Elck, op illegalen jagen én cultuur censureren.

Theaterdirecteur Bus is intussen blij met de extra aandacht die er zo voor de voorstelling is gekomen. Alle gemeenteraadsleden zijn welkom om deze te bezoeken, zegt hij. Van Elck wil er ook wel bij zijn. Hij is blij dat er niet daadwerkelijk illegalen op het podium komen te staan, alsdus TV Rijnmond. 

TV Rijnmond: Misverstand leidt tot ophef over kerstvoorstelling

AD (betaalde toegang): Leefbaar eist verbod voorstelling

Foto-cc: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (21)