Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leerkrachten en verplegers op lijst zware beroepen in België

  •  
24-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9262020702_7df17d860d_z
Zware beroepen zijn altijd onderwerp van gesprek als het over de pensioenleeftijd gaat. In België presenteerden twee van de drie overheidsvakbonden deze week een akkoord over een nieuwe lijst van zware beroepen. Naast de politie, het leger en de brandweer prijken daar nu ook leerkrachten uit het kleuter-, lager, middelbaar, beroeps- en buitengewoon onderwijs, vuilnisophalers, postbodes en verplegers op.
Verder staan op de lijst werknemers in seinhuizen, arbeiders die werken aan de sporen en de bovenleidingen, het rijdend personeel en de agenten van Securail. Daarnaast staan postpersoneel, luchtverkeersleiders en loodsen vermeld. Ook cipiers, bus- en tramchauffeurs, vuilnisophalers en verplegers en verzorgers vallen bij onze zuiderburen onder de noemer zware beroepen. Personeel dat de noodcentrale 112 bemant, douanepersoneel in de havens en luchthavens, bosarbeiders, en ambulanciers sluiten de rijen. Regeringspartijen Open Vld en N-VA ontkennen dat er een akkoord is: ‘De lijst is voorbarig.’
De Volgens het Economische Instituut voor de Bouw telt Nederland zo’n 150.000 mensen met een zwaar beroep, ongeveer 2% van de beroepsbevolking. Het optrekken van de leeftijd om te mogen stoppen met werken is precair, omdat uit onderzoek blijkt dat de relatie tussen gezondheid en levensverwachting evident is.
Cc-foto: FaceMePLS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.