18

Aantal leerlingen in speciaal onderwijs dit jaar fors gestegen

Het speciaal onderwijs is na jaren van afbouwen weer met honderden leerlingen gegroeid. Drie jaar geleden besloot het kabinet-Rutt II dat kinderen met ernstige gedragsproblemen in gewone klassen moesten blijven, dit alles in het kader van de Wet passend onderwijs. Zoals experts al vreesden en eerder aankaartten ontbrak het daar logischerwijs aan de juiste begeleiding, met als gevolg dat de kinderen nu alsnog – zwaar beschadigd – naar het speciaal onderwijs worden gestuurd.

Dit jaar heeft het speciaal onderwijs ruim 800 leerlingen meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het AD. Voor de speciale scholen is er reden tot zorgen. Niet alleen stromen er in een keer veel leerlingen binnen, ook is de problematiek waarmee de kinderen heftiger. In de krant zegt Wim Ludeke, voorzitter van Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LESCO) en bestuursvoorzitter bij De Onderwijsspecialisten:

Reguliere scholen proberen kinderen zo lang mogelijk vast te houden, omdat het ze anders geld kost. Met de beste bedoelingen, maar ze hebben nooit aangegeven waar hun grens ligt. Nu raakt het vat vol.

Voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) Petra van Haren denkt dat het gebrek aan juiste begeleiding niet per se de reden is dat er weer meer kinderen worden doorgestuurd. Zij denkt dat het vooral ook een financiële kwestie is: ‘Geld dat eigenlijk voor zorg is bedoeld gaat naar de gewone formatie.’

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat het nog te vroeg is om conclusies uit de cijfers van het AD te trekken. Daarvoor moeten eerst de definitieve resultaten bekend zijn.

cc-foto: Topos Architecten

Geef een reactie

Laatste reacties (18)