Laatste update 13:08
25

Leerlingen willen ook twee mama’s en ‘An en Ahmed’ in schoolboeken zien

De Vlaamse Scholierenkoepel Bol gaat de strijd aan met schoolboeken. De huidige boeken hebben een gebrek aan diversiteit, wat volgens de overkoepelende organisatie anno 2016 echt niet meer kan. Scholieren gaan met honderden voorbeelden naar de educatieve uitgeverijen om hen te confronteren met de bewijzen. Dat meldt de Standaard donderdag.

De organisatie en leerlingen willen af van de homogene afbeeldingen en  stereotyperende traditionele rollen. Ook moet er meer diversiteit in etnische achtergrond, seksuele geaardheid en fysieke of mentale beperkingen komen. Het niet afbeelden van verschillende soorten mensen is volgens voorzitter Lora Hasenbroekx erg kwalijk .

Wij willen koppels als An en Ahmed, of Ella en Jana in onze handboeken! Kussende koppels zijn man en vrouw en nooit twee mensen van hetzelfde geslacht. En mannen oefenen jobs uit waar kracht voor nodig is, terwijl vrouwen achter de kookpot staan. Schoolboeken zouden een weerspiegeling moeten zijn van de maatschappij. Stel je voor dat je zelf homo bent en constant geconfronteerd wordt met ideale gezinnetjes. Dat is superfrustrerend

De beelden die kinderen en jongeren voorgeschoteld krijgen hebben invloed op hoe zij naar de wereld kijken. Het is om die reden belangrijk om al vroeg te beginnen met gelijkwaardige representatie. Professor Marysa Demoor, voorzitster van het Centrum voor Genderstudies aan de UGent zegt daarover:

Zeker op jonge leeftijd is het problematisch dat kinderen constant met die stereotypen geconfronteerd worden. Dan zijn ze er extra gevoelig voor en gaan ze die ideeën makkelijker overnemen.

Ook in Nederland wordt er bewustzijn gecreëerd over de schade die traditionele schoolboeken kunnen aanrichten. De zakenvrouwen Bercan Günel en Damaris Beems lanceerden vorig jaar een meldpunt voor seksistische schoolboeken. Het gaat daarbij om boeken waar rolbevestigende en stereotyperende beelden in staan van mannen en vrouwen.

cc foto: Heartslover1717

Geef een reactie

Laatste reacties (25)