19

‘Leers’ Bulgaarse project is besmet’

Hoogleraren: Minister van Immigratie en Asiel schendt ministercode

Twee hoogleraren vinden dat Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel de ministercode schendt. Met het aanhouden van zijn bestuursfunctie in zijn Bulgaarse Stichting Fiducia Trajectu behartigt hij als zakelijke belangen naast zijn ministerpost. Daarmee schendt hij de richtlijn uit 2002 die stelt dat ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan.

Hoogleraar Ondernemingsrecht Steef Bartman en hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft keken naar de afwikkeling van de Bulgaarse villa-affaire die er toe leidde dat Leers moest aftreden als burgemeester van Maastricht.

De wetenschappers ontdekten dat de minister nog steeds verwikkeld zit in zakelijke belangen met zijn Bulgaarse stichting. Leers is voorzitter van Fiducia Trajectu en heeft gekozen voor de constructie om zelf zijn bestuursleden te kiezen en te kunnen ontslaan. Overkleeft noemt die ‘handelswijze’ niet verstandig in De Limburger. “Het Bulgaarse project is besmet. Dat kan zo weer gaan spelen als je het niet goed op afstand zet, zeker met zijn portefeuille.”

Ook ontvangt Leers 270.000 euro van het Bulgaarse bedrijf dat zijn vakantievilla bouwde.


Rutte laat via zijn woordvoerder weten dat het alleen belangrijk is dat Leers zijn belang ‘op afstand’ zet. “Hoe dat gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de minister zelf” GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent neemt geen genoegen met dit commentaar van Rutte en heeft schriftelijke Kamervragen ingediend. Ze wil weten wil weten wat Rutte vindt van de gekozen constructie van Leers om zelf voorzitter van zijn stichting te blijven en of hij daarmee geen afbreuk doet aan de regeling die in 2002 werd opgesteld.

Deze regeling voorkomt belangenverstrengelingen tussen de publieke en private belangen van ministers. Als blijkt dat een minister fouten maakt in de uitvoering van de ministerscode, dan hoort de premier de betrokken bewindspersoon daarop aan te spreken. Juist in het geval van Leers.

De Limburger: ‘Leers schendt ministercode’

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (19)