21

‘Leers goochelt met uitzetcijfers’

Kamer voelt zich misleid ... PvdA, D66 en GroenLinks vragen om opheldering 

Minister Leers (Asiel & Immigratie) heeft veel minder asielzoekers uitgezet dan hij de Kamer heeft voorgehouden. Nieuwsuur deed een wob-verzoek naar de rapportage vreemdelingenketen van zijn ministerie. Daaruit blijkt dat in de tweede helft van vorig jaar 3240 mensen zijn gedwongen uit Nederland te vertrekken. Daarbij zijn ook 1930 mensen meegeteld die bij de grens direct werden teruggestuurd.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Het verschil tussen het getal op papier en de werkelijkheid is groot. Zo groot dat het niet om ‘registratieproblemen’ kan gaan. De Kamer voelt zich misleid en vraagt Leers om opheldering. D66, PvdA, SP, GroenLinks en het CDA geven aan dat ze niet op de hoogte waren van de ‘vreemde’ vorm van registreren die Leers gebruikt.

D66-Kamerlid Gerard Schouw in de uitzending van Nieuwsuur

“Wij moeten het doen met de cijfers die de minister presenteert en met de persberichten die de minister uitbrengt en daarin laat hij weten dat het aantal asielzoekers dat uitstroomt behoorlijk op niveau ligt. Alleen als je goed naar die cijfers kijkt, blijkt er een hele andere werkelijkheid achter te zitten. Daar is de minister natuurlijk wel een beetje aan het goochelen met cijfers. Hij probeert de werkelijkheid mooier voor te doen dan hij is.” 

In de uitzending van Nieuwsuur reageert ook Hoogleraar integratie- en migratiestudies, Han Entzinger: 

“Wat voor mij met name duidelijk naar voren is gekomen, is het grote aandeel bij de gedwongen uitzettingen van mensen die in feite Nederland nooit binnen gekomen zijn.” 

Leers wilde niet in de uitzending reageren. Volgens een woordvoerder zijn de cijfers wel degelijk terug te vinden in de Rapportage Vreemdelingenketen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)