13

‘Leers kon schijn van belangenverstrengeling niet voorkomen’

Bureau BING onderzocht rol van Maastrichtse burgemeester in affaire rond Bulgaarse villa. Maandag volgden nieuwe beschuldigingen

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft in wat de Bulgaarse villa-affaire is gaan heten wel degelijk de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Ook heeft hij diverse keren ‘onhandig’ en ‘onverstandig’ geopereerd. Dit concludeert bureau BING in het onderzoek naar de rol van de Maastrichtse burgemeester in de affaire. Leers was volgens BING echter niet altijd in de positie om die schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dit schrijft De Limburger zaterdag.

Zijn optreden leverde ook schending van en spanning met de gemeentelijke gedragscode op, maar Leers heeft dat niet bewust gedaan. Hij trachtte zakelijk en privé te scheiden, maar derden kunnen en hebben dat anders gezien, aldus het BING-rapport.

Het feit dat Leers een villa aan de Zwarte Zee kocht van een bedrijf waarvan een topambtenaar medeaandeelhouder is kwalificeert BING als “onverstandig”. Volgens het bureau is hierdoor de onafhankelijkheid van de burgemeester ten opzichte van de ambtenaar aangetast.

Leers is blij met de conclusies van het feitenrapport over zijn gedrag bij de aankoop van een Bulgaarse vakantievilla. Met name is hij verheugd dat het verwijt van ambtsmisbruik nu van tafel is, liet Leers’ woordvoerder zaterdagmiddag weten.

Leers zegt kennis te hebben genomen van de conclusie in het rapport dat in enkele gevallen de schijn van belangenverstrengeling niet te vermijden was, maar dat hierin van verwijtbaar gedrag van de kant van Leers geen sprake is, aldus zijn woordvoerder. Ook is hij blij met de conclusie dat hij steeds gehandeld heeft in de geest van de gedragscode inzake de integriteit van burgemeesters.

Leers laat weten de behandeling in de gemeenteraad woensdag met vertrouwen tegemoet te zien. Overigens ziet Leers af van zijn eerder wel aangekondigde aanwezigheid bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken komende maandag. Het college heeft besloten dat de commissieleden maandag alleen aan de onderzoekers, en niet zoals eerst de bedoeling was ook aan Leers vragen kunnen stellen. ,,Leers hoeft zich geen twee keer te verantwoorden, dat doet hij woensdag in de raad al”, aldus de woordvoerder van Leers.

Lees hier meer.

Update 11-01 Het onderzoek was onvolledig en er moet nader onderzoek komen naar mogelijke overtreding van de strafwet door Leers. Dat heeft advocaat Paul Brouwers van de Maastrichtse ambtenaar die aandeelhouder van het vakantiehuisjesproject is maandagavond gezegd als inspreker bij de commissievergadering van de gemeenteraad over de affaire. Brouwers herhaalde tegenover raadsleden beschuldigingen van de ambtenaar over dreigementen van burgemeester Leers en gemeentesecretaris Jan Nauta aan zijn adres. Volgens de advocaat heeft Leers de ambtenaar onrechtmatig  bejegend, beledigd, diens persoonlijke levenssfeer geschonden en zijn macht misbruikt.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)