18

‘Leers moet zich uit houdgreep PVV losmaken’

Burgemeester Rombouts (Den Bosch) bekritiseert asielbeleid: CDA moet meer barmhartigheid tonen

Burgemeester Rombouts van Den Bosch bekritiseert in de Volkskrant het beleid van CDA-minister van Asiel, Gerd Leers. De minister moet zich bevrijden uit de houdgreep van de PVV, aldus Rombouts. Leers heeft in één jaar slechts 41 ‘schrijnende gevallen’ toelating gegeven. Zijn voorgangers lieten gemiddeld 160 uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog toe. Leers zou dat gemiddelde als minimum voor eigen beleid moeten doen gelden, aldus de burgemeester.

Rombouts wil van de CDA-fractie in de Tweede Kamer dat ze meer barmhartigheid toont voor asielzoekers die al jaren in onzekerheid verkeren. De burgemeester heeft zelf jaarlijks te maken met enkele handenvol asielzoekers in zijn gemeente die het land moeten verlaten, maar niet weg kunnen. Rombouts begrijpt dat Leers vast zit aan het gedoogakkoord, maar hoopt dat het CDA hier toch omheen wil. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, aldus de burgemeester.

Rombouts:

Mijn boodschap is eigenlijk: Gerd, ik wil je helpen, het gaat niet goed, ik zie je worstelen. Je zit in de houdgreep van de PVV, het wordt door de cijfers bewezen. Dat moet dus anders. Ik weet dat het grote doel is de eindstreep te halen, vier jaar kabinet Rutte-Verhagen. Maar toch zeg ik: collega’s, maak jullie niet zo veel zorgen over de vraag of Wilders breekt. Maak je zorgen over die diep- getraumatiseerde mensen die hier hun toevlucht zoeken.
Rek de zaak op, Gerd, zoek de grenzen op en leg je niet zomaar neer bij het PVV-sentiment. Dat je streng kunt zijn hebben we gezien. Laat je andere kant zien, je christen-democratische kant en wees barmhartig in al die gevallen waarvan jij ook wel weet: hier past geen gestrengheid.

De Volkskrant: ‘Leers moet zich losmaken uit houdgreep van PVV’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Mahdi Abdulrazak

Geef een reactie

Laatste reacties (18)