87

Leers: Nee hoor, niks mis met zorg asielzoekers

Dood asielzoekster vorig jaar en oproep 80 gemeenten voor betere zorg geen aanleiding voor minister van Immigratie en Asiel om iets aan systeem te veranderen ... Zieke asielzoekers moeten nu eerst met zorgverzeraar Menzis bellen, die beoordeelt of ze wel echt ziek zijn

Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft verbaasd gereageerd op kritiek van gemeenten op de medische zorg voor asielzoekers. Dat meldt de NOS. De tachtig gemeenten met asielzoekerscentra vinden dat er betere afspraken moeten komen over de toegankelijkheid van de huisarts. De minister ziet ook na deze dringende oproep en de onnodige dood van een asielzoekster vorig jaar geen reden om iets te veranderen aan het systeem waarbij zieke asielzoekers eerst naar zorgverzekeraar Menzis moeten bellen, die bepaalt of ze naar een arts mogen.


De NOS schrijft:

Asielzoekers die buiten het spreekuur een dokter willen raadplegen, moeten bellen met een centraal nummer van zorgverzekeraar Menzis. Een telefonist verwijst de asielzoeker verder door. In een aantal gevallen kregen mensen daardoor geen hulp of kwam die te laat. Vorig jaar overleed een asielzoekster. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht haar dood en is kritisch over de manier waarop de zorg nu gaat.
Maar Leers vindt dat het systeem naar behoren functioneert. Volgens hem is de toegankelijkheid goed verzorgd en zijn ook de asielzoekers tevreden. Hij wacht een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg af.

Asielzoekers hebben geen goede toegang tot noodzakelijke medische zorg. Dat stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg afgelopen zaterdag in het radioprogramma Argos. Artsen komen de AZC’s niet binnen omdat ze geen ‘pasje’ hebben en de geprivatiseerde 24-uurshulplijn die asielzoekers snelle toegang tot zorg moet geven, werkt niet altijd goed.

Het kabinet heeft twee jaar geleden de zorg voor asielzoekers ingrijpend veranderd. Asielzoekers mogen zelf geen arts inschakelen, maar kunnen bellen naar een zorgcentrale als de poli’s op de AZC’s gesloten. De overheid heeft die zorg ondergebracht bij een zorgverzekeraar, maar de constructie met de 24-uurslijn bleek al snel niet goed te werken en is nog altijd niet verbeterd. Vorig jaar overleed een zwangere Somalische asielzoekster in het asielzoekerscentrum in Leersum.

Lees meer op Joop: GroenLinks: ‘Onnodig veel slachtoffers in AZC’s’

Geef een reactie

Laatste reacties (87)