18

Leers: nieuwe criteria gelden alleen voor Afghaanse meisjes

UPDATE: Oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van Leers

Meisjes zoals Sahar die te verwesterd, tussen de tien en achttien jaar oud zijn en minimaal acht jaar in Nederland verblijven hoeven Nederland niet uit volgens Gerd Leers (Immigratie en Asiel). De oppositiepartijen willen weten wat Leers precies met de nieuwe uitzetvoorwaarden bedoelt. In Nederland wonen zo’n 400 meisjes als Sahar die ‘te verwesterd’ zouden zijn om terug te keren naar Afghanistan.

Update 23.00

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van Leers. Ze vinden dat de minister onvoldoende uitleg heeft gegeven waarom meisjes als Sahar in Nederland mogen blijven. De oppositie is echter blij dat het Afghaanse meisje in Nederland mag blijven, maar wil dat Leers de criteria openbaart welk ‘verwesterde’ kind wel en niet wordt teruggestuurd naar het land van herkomst.

Leers maakte duidelijk dat hij alleen zijn criteria heeft aangepast voor Afghaanse meisjes. GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi vindt de uitleg van Leers zo sterk onder de maat dat hij overweegt een motie van treurnis in te dienen. Dibi vindt dat Leers de ‘schijn van rechtsongelijkheid’ wekt en kondigde aan een ‘zware conclusie’ te zullen trekken, meldt NRC. Zo heeft Leers geen nieuwe informatie opgevraagd over de situatie in bijvoorbeeld Somalië waar de positie van vrouwen ook in het gedrang is.

GroenLinks en D66 willen Leers vanavond in het debat in de Tweede Kamer stevig aan de tand voelen over de nieuwe lijst uitzetvoorwaarden. Ze vermoeden dat de CDA-minister ‘politieke deals’ heeft gesloten met gedoogpartner PVV.

De oppositiepartijen willen ook weten wat Leers precies bedoelt met ‘verwesterd’ en wat hij bijvoorbeeld doet met een jongetje van negen die hier geboren en getogen is, maar net buiten de nieuwe voorwaarden valt. De PVV zal naar verwachting met de nieuwe regels instemmen waardoor het volgens de partij maar zou gaan om ‘enkele tientallen’ gevallen.
Volkskrant: Het ‘Sahar-debat’ vanavond: het G-woord zal niet vallen

Geef een reactie

Laatste reacties (18)