11

Leers op zoek naar ‘lek’ in uitzettingssysteem asielzoekers

Asielzoekers wordt niet of te laat verteld dat ze in deze vrieskou nog niet weg hoeven

Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat donderdag praten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om uit te zoeken hoe het komt dat er toch asielzoeker op straat zijn beland. Dinsdag ontstond een discussie omdat Trouw beweerde dat de minister uitgeprocedeerde asielzoekers in deze vrieskou op straat zet, terwijl hij had beloofd dit niet te doen.

Leers ontkent nog steeds dat hij asielzoekers ‘effectief’ op straat heeft gezet. Hij heeft het naar eigen zeggen dinsdag zeker zes keer nagevraagd, en zegt dat ‘het echt niet zo is’.

Trouw beweert dat meerdere asielzoekers een brief hadden gekregen waarin de datum stond vermeld waarop ze moesten vertrekken. Sommige pakten daarop gelijk hun koffers. Volgens een woordvoerder van Leers zijn er geen asielzoekers ‘effectief’ op straat gezet. Het gaat volgens hem om mensen die uit eigen beweging het centrum hebben verlaten. Maar hij erkende ook dat de asielzoekers sterk wordt voorgehouden dat het onvermijdelijk is dat ze moeten vertrekken om ze geen valse hoop te geven.

In de praktijk wordt echter niet naar de asielzoekers gecommuniceerd dat ze nog even in het centrum mogen verblijven omdat het buiten vriest. Het vertrek van het Armeense stel dat afgelopen vrijdag een brief had gekregen waarin stond dat ze afgelopen dinsdag hadden moeten vertrekken, kregen pas diezelfde middag te horen dat ze wel nog even konden blijven omdat het buiten zo koud is. Ook daar geeft de woordvoerder toe dat er te laat gecommuniceerd is.

Leers zegt dat het om prodecureperikelen gaat. “Het feit dat er vrieskou is, wil niet zeggen dat de procedures worden opgeschort. Maar er zijn geen effectieve maatregelen gepleegd om mensen op straat te zetten.” De minister wil dat Trouw het bericht rectificeert, maar zij bericht donderdag juist dat de afgelopen dagen in Emmen en Geeuwenburg uitgeprocedeerde asielzoekers op staat zijn beland. Dinsdag meldde hulpverleners uit Rotterdam, Zeist en Ter Apel dat dit ook het geval was in hun steden.
Lees ook bij Joop: ‘Asielzoekers in vrieskou op straat gezet’
Trouw: Leers: Geen asielzoeker in kou op straat gezet

Geef een reactie

Laatste reacties (11)