215

Leers tegen weigerburgemeester: ‘Ik heb exclusief gezag’

Minister reageert op veertig burgemeesters die niet willen meewerken aan het uitzetten van asielzoekers

Minister Gerd Leers wijst er, in een reactie op de veertig weigerburgemeesters, op dat de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers een zaak van de Vreemdelingenpolitie is. Hij, als minister van Asiel en Immigratie, heeft daarover ‘exclusief gezag’. De burgemeesters sturen een brandbrief namens de veertig gemeenten: ze weigeren mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers als dat leidt tot onrust in de gemeenten.

De burgemeesters menen dat minister Leers niets te zeggen heeft over de politie-inzet bij het uitzetten van asielzoekers. Leers zou de politiewet verkeerd uitleggen, aldus de burgemeesters.

Leers dreigt op zijn beurt dat hij in het belang van de staat een beslissing kan nemen over politie-inzet. De burgemeesters wijzen hem erop dat hij dat alleen mag doen bij terroristische dreigingen. Bij het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers is dat niet het geval. Burgemeesters kunnen nooit een totaal veto uitspreken over het werk van de Vreemdelingenpolitie: ‘Ook niet als een ontruiming of verhuizing tot commotie in de lokale gemeenschap zou leiden omdat men het niet eens is met de uitvoering van het vreemdelingenbeleid’, aldus Leers.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi zal dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer Leers aanspreken op de brandbrief van de burgemeesters. Dibi:

40 burgemeesters die Leers nu trotseren, 150 gemeenten die een kinderpardon willen en een meerderheid van de EU-landen die tegen de Nederlandse plannen voor een aanscherping van de gezinsmigratie is. Dan is de conclusie dat afgelopen is met het gedoogakkoord van het kabinet met de PVV. Nederland staat geïsoleerd in Europa en dit kabinet staat geïsoleerd in Nederland.

NRC: Burgemeesters 40 gemeenten massaal in verzet tegen Leers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (215)