39

Leers verliest hoger beroep en mag Somaliërs niet uitzetten

Demissionair minister ging op zijn strepen staan om uitgeprocedeerde Somaliërs toch uit te zetten... Raad van State fluit hem terug

Demissionair minister Gerd Leers wilde koste wat het kost uitgeprocedeerde asielzoekers uit Somalië uitzetten. De rechtbank in Zwolle oordeelde eerder dat ze niet in vreemdelingenbewaring mochten zitten, omdat er geen zicht is op uitzetting binnen een redelijk termijn. Leers ging in hoger beroep tegen deze uitspraak, maar is dinsdag door de Raad van State terug gefloten: Somalische asielzoekers mogen inderdaad niet vastgehouden worden in vreemdelingenbewaring.

Update 18.00:

Minister Leers laat het er toch niet bij zitten. Zijn woordvoerster heeft vandaag laten weten dat hij de uitspraak van de Raad van State bestudeert. Hij bekijkt via welk land de circa 300 uitgeprocedeerde asielzoekers ons land zijn binnengekomen en wil hen, als het veilig genoeg is, daar naartoe uitzetten. Van de driehonderd zitten er momenteel zo’n veertig in detentie. Dat schrijft de Volkskrant.

Eerder:

De Raad van State oordeelt dat de asielzoekers niet vastgehouden mogen worden omdat het nu niet mogelijk is voor hen om via de stad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië. Leers zelf gaf eerder al toe dat een vreemdeling in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van ‘willekeurig geweld, louter door zijn aanwezigheid’. De hoogste bestuursrechter oordeelt nu dat hetzelfde geldt voor mensen die op doorreis zijn.

De Raad besluit in een verklaring dat gedwongen terugkeer naar Noord-Somalië  (momenteel) niet mogelijk is, wat betekent dat er nu geen Somalische vreemdelingen naar hun land van herkomst uitgezet kunnen worden.

Verder hoger beroep is niet mogelijk.

In mei dit jaar richtten uitgeprocedeerde Irakezen, maar ook Somaliërs, een tentenkamp op in Ter Apel. Ze demonstreerden daar tegen uitzetting. Het zou in het land van herkomst niet veilig genoeg zijn om terug te keren. In het geval van de Somaliërs blijkt dat nu correct.

Volkskrant: Leers mag geen Somalische asielzoekers uitzetten

Geef een reactie

Laatste reacties (39)