Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leers voelde zich een marionet van Wilders

  •  
22-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Leers300_04.jpg
PVV-leider bracht voormalig minister regelmatig bezoekjes ... Ook Rutte en Verhagen wezen Leers herhaaldelijk op het terugbrengen van aantal migranten
Vanavond zal Leers een boekje open doen over de druk die op hem werd uitgeoefend tijdens zijn periode als minister van Immigratie en Asiel. Volgens Leers werd hij door PVV-leider Geert Wilders onder druk gezet om het strenge asielbeleid door te zetten. Ook Rutte en Verhagen belden hem regelmatig op om hem te wijzen op het belang van de coalitie en het terugbrengen van het aantal migranten.
var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='"+gaJsHost+"google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try{var pageTracker = _gat._getTracker("UA-11792878-1");pageTracker._trackPageview();}catch(err){} In de Haagse wandelgangen werd al langer gesuggereerd dat Leers door Wilders de asielagenda van de PVV werd gegijzeld. Leers sprak dat toen stellig tegen. Nu zegt hij zegt over de PVV-leider: ‘Hij kwam met regelmaat op het departement (…) en dreigde dat hij mij daar op zou afrekenen.’ Het is ongebruikelijk dat een fractievoorzitter ministers regelmatig een bezoekje brengt om ze te vertellen wat ze moeten doen. Wilders zou tijdens het Catshuisoverleg ook gepleit hebben voor de val van Leers.
Leer kon zich door de druk van Rutte en Verhagen niet op zijn eigen koers richten: “Rutte en Verhagen belden mij dan. (…) Ik wilde de beperkte smalle marges die ik had, verbreden. Ik wilde zoeken naar mijn eigen weg. Rutte en Verhagen hadden ook een ander belang: het coalitiebelang (…) En dat ging niet altijd zonder wrijving!”.
Over Mauro zegt Leers dat hij er slapeloze nachten van heeft gehad, maar zich nou eenmaal aan het recht moest houden: “Mauro was het beeld van het beleid tegenover het individu. (…) Ik werd geconfronteerd met het beeld van een jongeman met zijn traan (…) Ik heb daar slapeloze nachten van gehad. Maar je moet consequent zijn. En Mauro had geen recht om hier te blijven. (…) Ik zou het zo weer doen!”
Bekijk de uitzending van EenVandaag vanavond

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.