8

Leers zet asielkinderen niet uit

Weeskinderen van asielzoeker die zelfmoord pleegde mogen blijven. Zo ook Jossef en zijn moeder

De 14-jarige zoon en 12-jarige pleegdochter van de asielzoeker uit Burundi die op paasmaandag zelfmoord pleegde, mogen toch blijven van minister Leers. Ook de moeder van de 9-jarige Jossef die uitgezet dreigde te worden, mag nu blijven. Volgens de minister is het te onveilig in Eritrea waar de vrouw vandaan komt.

De man uit Burundi was in afwachting van een nog lopende beroepsprocedure om in Nederland te blijven. Het AD meldde eerder dat de Culemborger de dag na Pasen uitgezet zou worden. Sinds maart zou de man met depressieve klachten opgenomen zijn in een psychiatrische instellingen. De kans dat hij zijn jonge kinderen in Nederland moest achterlaten, zou heb hebben opgebroken. De kinderen verblijven nu bij een pleegmoeder. Hun echte moeder was eerder al omgekomen.

Nu Luchia, de moeder van Jossef een verblijfsvergunning krijgt, krijgt de kleine Jossef die automatisch ook. Hij woont al ruim 8 jaar in Nederland, maar omdat hij en zijn moeder waren uitgeprocedeerd moesten ze terug naar Eritrea. De situatie van Jossef werd eind 2011 landelijk nieuws nadat onder meer de PvdA in Noord-Holland zijn uitzetting wilde voorkomen en cabaretier/columnist Youp van ’t Hek het voor hem opnam. 

Ook GroenLinks-Kamerlid Judith Sargentini nam het destijds op voor Jossef en zijn moeder. In haar opiniestuk op Joop.nl schreef ze dat de situatie in Eritrea veel te gevaarlijk is.

Jossef dreigt nu een nachtmerrie tegemoet te gaan. De nachtmerrie die zijn moeder hoopte te ontvluchten. Met de groeten van Gerd Leers en een tevreden knik van Geert Wilders zal Jossef naar Eritrea gestuurd worden. Vrijwel zeker zullen zij op het vliegveld in Eritrea onmiddellijk gearresteerd worden en als landverraders behandeld worden.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)