24

Leerstoel De Hoop Scheffer in Leiden in opspraak

Docenten en studenten roepen in studentenblad Mare om vertrek van De Hoop Scheffer na Irak-rapport

Het hoogleraarschap aan de Universiteit Leiden van Jaap de Hoop Scheffer is in opspraak geraakt. In ingezonden brieven in het Leids universiteitblad Mare hekelen docenten en studenten de rol van de oud-minister bij de besluitvorming rondom de inval in Irak. Dit meldt het NRC Handelsblad.

De CDA-politicus bekleedt sinds 1 september 2009 de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid aan de Universiteit van Leiden.

In een artikel in Mare van afgelopen week citeert hoogleraar pedagogiek Rien van IJzendoorn het boek Burgers en Barbaren (2007) van emeritus hoogleraar internationaal recht Peter Kooijmans, de naamgever van De Hoop Scheffers leerstoel. Kooijmans schrijft dat

het niet op de weg ligt van individuele lidstaten naleving van resoluties van de Veiligheidsraad af te dwingen, indien daartoe door de Raad zelf niet wordt opgeroepen”.

Student Matthijs Wibier schrijft, eveneens in het studentenblad:

Nu de conclusies van de commissie-Davids bekend zijn gemaakt, is de positie van Jaap de Hoop Scheffer als hoogleraar aan Universiteit Leiden onhoudbaar geworden.

Lees hier meer

Foto: Flickr CC Oaspetele de Piatra

Geef een reactie

Laatste reacties (24)