51

Legalisering wietteelt in zicht

PvdA, D66, GroenLinks, SP en VVD voorstander van regulering van teelt om criminele bendes de pas af te snijden

PvdA, D66, GroenLinks en de SP zijn al langer voorstander van regulering van de teelt, om criminele bendes de pas af te snijden. Veel burgemeesters van steden zijn ook voorstander. Zij hopen af te komen van de drugsoverlast. Nu heeft ook de VVD zich geschaard bij de voorstanders van verdere regulering.

De VVD wil de teelt van wiet voor de Nederlandse markt toestaan. De VVD zou de VVD niet zijn als de partij niet ook zou pleiten voor repressieve maatregelen, dus voegde ze eraan toe dat de export van softdrugs wel strenger moet worden aangepakt: straffen moeten van de VVD omhoog van vier naar twaalf jaar. Dit schrijft het ND donderdag.

Ook moeten coffeeshops besloten clubs worden, waarvan alleen de leden softdrugs kunnen kopen. “Tachtig procent van de cannabis gaat naar het buitenland”, zegt VVD-Kamerlid Fred Teeven. Als je die export afknijpt, valt er met ons te praten over de twintig procent die voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd.”

Met die koerswending van de liberale oppositiepartij komt een meerderheid in de Tweede Kamer in zicht die het verbouwen van hasj voor Nederlandse gebruikers wil legaliseren. Nu wordt de verkoop gedoogd, maar is de aanvoer van wiet naar coffeeshops verboden.

Het CDA wil nog steeds dat er strenger wordt opgetreden tegen alles wat met softdrugs te maken. De christelijke partij zou het liefst alle coffeeshops gesloten zien, maar realiseert zich dat een verbod niet van vandaag op morgen laat realiseren. Als stap in de “goede” richting heeft de regeringspartij nu een wetsvoorstel ingediend dat de voorbereidingshandelingen voor de teelt van cannabis strafbaar stelt.  

Het CDA-voorstel draait vooral om growshops, die onder meer spullen verkopen om wiet te kweken en geïnteresseerden hierover adviseren. De hoogte van straffen voor de productie van softdrugs moet volgens het CDA gelijk worden getrokken met die van harddrugs. Het CDA wil ook de handelsvoorraad van coffeeshops inperken.

Een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp was gepland voor donderdag, maar gaat niet door. Minister Klink van Volksgezondheid is ziek.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)