Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Lege Nederlandse kantoren strop voor Duitsland'

  •  
31-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leegstand300_01.jpg
Groot deel van Nederlandse kantorenmarkt in Duitse handen
De leegstandsproblematiek op de Nederlandse kantorenmarkt ligt voor meer dan een kwart op het bordje van Duitse investeerders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Zo’n 30 procent van de niet-verhuurde panden heeft een Duitse hypotheek.
De Volkskrant deed onderzoek naar de financiële risico’s op de markt voor commercieel vastgoed. De krant inventariseerde het eigendom en de hypotheek van 140 grote kantoorgebouwen die helemaal of grotendeels leegstaan. Het onderzoek brengt in kaart waar de risico’s’ liggen.
De conclusies: 24,8 procent van de leegstand is in Duitse handen. Iets meer dan de helft is in handen van Nederlandse projectontwikkelaars, banken en beleggingsfondsen. De Nederlandse pensioenfondsen bezitten 3,8 procent van de kantoren waar niets mee gebeurt en de rijksoverheid, provincies en gemeenten dragen zo’n 10 procent van het risico.
Voor de investeerders uit ons buurland is de leegstand in Nederland een strop. De eigenaren zijn overwegend beleggingsfondsen met een verdienmodel gebaseerd op enkele tientallen jaren huurinkomsten, plus de winst bij verkoop.
Lees meer hierover bij de Volkskrant: Kantoorleegstand Nederland is ook Duits probleem

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.