Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leger beperkt vrijheid om te demonstreren in Egypte

  •  
24-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
egypte.jpg
Interim-president Mansour legt vrijheid aan banden
In Egypte is zondag de vrijheid om te demonstreren ingeperkt. Interim-president Adli Mansour heeft daartoe een wet ondertekend. Tot grote woede van mensenrechtenorganisaties in Egypte.
Demonstranten moeten voortaan voor hun protest eerst toestemming vragen en ontvangen van de politie, voordat zij de straat op mogen gaan. Critici menen dat de vrijheid van vergadering hierdoor ook wordt begrenst en vreedzaam protest nauwelijks nog mogelijk is.
Oud-president Hosni Mubarak kon worden afgezet na massale demonstraties. Sindsdien zijn de Egyptenaren talloze malen de straat op gegaan. Honderd dagen geleden zette het leger de regering van de Moslimbroederschap, onder leiding van president Mohamed Morsi, nog af. Ook dat ging gepaard met massale demonstraties, van zowel Morsi aanhangers als tegenhangers.
In juli liet het leger nog weten dat het recht op vreedzaam protest en vrijheid van meningsuiting voor iedereen gegarandeerd zou blijven. NOS schreef destijds :
Het leger van Egypte is niet van plan om in te grijpen als aanhangers van de afgezette president Morsi vandaag de straat op gaan. In een verklaring op Facebook laat de legerleiding weten het recht op protest te zullen respecteren zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.
Volgens mensenrechtenorganisaties kan het leger met behulp van de wet demonstraties die de nationale veiligheid of ‘vrede’ bedreigen, verbieden.
cc-foto: Mohamed Azazy

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.