9

Leger des Heils-soldaat slaat asielzoeker dood

Gruwelijk geweld in opvangkamp van Australiërs ... Kampbewaker snijdt strot vluchteling door

In een Australisch kamp voor asielzoekers, dat is gevestigd op Papoea-Nieuw-Guinea, hebben zich bij een geweldsexplosie in februari afgrijselijke taferelen afgespeeld, zo blijkt nu uit een officieel onderzoeksrapport.


In februari kwamen asielzoekers in het kamp op het eiland Manus in opstand vanwege het gebrek aan enige informatie over hun toekomst en het feit dat ze op een afgelegen eiland werden opgesloten in een detentiekamp. Bovendien zou er sprake zijn geweest van raciale spanning tussen de asielzoekers en de lokale bewakers. Na 12 dagen tevergeefs wachten op antwoorden kwam het tot geweld.

Reza Barati Vigil Perth De politie van Papoea-Nieuw-Guinea bestormde het kamp samen met medewerkers van het particuliere beveiligingsbedrijf G4S. Geholpen door enkele leden van de lokale bevolking gingen ze zich te buiten aan extreem geweld. Op de eerste avond van het geweld werd een asielzoeker door een beveiliger van G4S de strot doorgesneden. Het slachtoffer overleefde wonderwel. Op de tweede avond hakte een medewerker van het Leger des Heils in op een 23-jarige Iraanse asielzoeker. Hij werd twee keer van achter geslagen met een lange stok, toen hij op de grond lag schopten meer dan tien beveiligers en kampmedewerkers op hem in, onder meer tegen zijn hoofd. De asielzoeker liep zwaar hersenletsel op en stierf.

Uit het rapport, dat werd gepresenteerd door immigratie-minister Scott Morrison, blijkt dat al in november gewaarschuwd werd voor oplopende spanningen maar ondanks toezeggingen van de Australische regering werd er niets ondernomen. Australië voert een berucht asielzoekersbeleid. Een groot deel van de vluchtelingen wordt overgebracht naar detentiekampen op eilanden die door Australië worden afgehuurd. 

Eerder dit jaar kwam ook al marinepersoneel in opspraak omdat bootvluchtelingen werden mishandeld, onder meer door ze gloeiend hete metalen buizen te laten vastpakken.

cc-foto: Anthony Gergeoff. Een wake voor de doodgetrapte asielzoeker in februari.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)