4

‘Leger Egypte arresteert en martelt betogers’

Mensenrechtenorganisaties: Honderden anti-regerings-demonstranten opgepakt. Leger heeft tot nu toe beweerd zich afzijdig te houden

Het Egyptische leger heeft in het geheim honderden en mogelijk duizenden tegenstanders van de regering opgepakt sinds het volksoproer tweeënhalve week geleden begon. In ieder geval een aantal van hen is in gevangenschap gemarteld. Dat hebben mensenrechtenorganisaties verteld aan de Britse krant The Guardian.

Het leger heeft tot nu toe steeds beweerd zich afzijdig te houden en alleen aanwezig te zijn om de anti- en pro-Mubarakdemonstranten uit elkaar te houden, zo schrijft The Guardian. Mensenrechten-activisten getuigen dat dit nu duidelijk niet meer het geval is.

The Guardian heeft gesproken met gevangenen die zware mishandelingen hadden geleden door de handen van militairen die een ware intimidatiecampagne lijken te voeren. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat veel Egyptische families wanhopig op zoek zijn naar verdwenen familieleden.

Onder de arrestanten waren ook mensenrechtenactivisten, advocaten en journalisten, maar de meeste van hen zijn al vrijgelaten. Het zijn vooral honderden, mogelijk duizenden gewone mensen die door het hele land heen zijn verdwenen in militaire detentie, nadat ze waren opgepakt, vaak voor niet veel meer dan het bij zich hebben van een politieke flyer.

Lees meer bij The Guardian: Egypt’s army ‘involved in detentions and tortures’

Geef een reactie

Laatste reacties (4)