91

Leger Egypte grijpt in bij demonstratie Kopten: 24 doden

UPDATE Staat verspreid gerucht dat demonstranten terug schoten. Moslims voegen zich uit solidariteit bij protest. [Video] Pantservoertuig rijdt in op betogers.

Het Egyptische leger heeft zondag keihard ingegrepen bij een demonstratie in de hoofdstad Caïro, zo meldt nieuwszender Al-Arabiya. Ongeveer tweeduizend Koptische Egyptenaren protesteerden tegen de brandstichting in een Koptische kerk in het zuiden van het land. Toen ze in de buurt van het gebouw van de staatstelevisie kwamen, werden ze beschoten, vertelt een jonge betoger.

Update

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 24. Het gerucht dat er ook door de demonstranten geschoten is blijkt door de veiligheidsdiensten te zijn verspreid, zo meldt nieuwszender Al-Akhbar. Al-Arbiya meldde eerder dat de betogers wapens van legervoertuigen af hadden gepakt. In een aangevuld artikel heeft de zender deze bewering verwijderd. De nieuwszender meldt nu dat moslims zich uit solidariteit bij het protest hebben gevoegd.

Eerder

De minister van Binnenlandse Zaken meldt tot nu toe 19 doden en tientallen gewonden. Onder de doden zouden ook drie militairen zijn, dat meldt Trouw op basis van berichtgeving van persbureau AFP.

Aanleiding voor de betoging was de aanval op 30 september op een Koptische kerk in de zuidelijke regio Aswan door moslims die vonden dat de kerk niet de juiste vergunning had voor de bouw van een nieuwe koepel. Volgens de Egyptische staatstelevisie volgde de aanslag op een uitspraak van de gouverneur van de streek, die zei dat de bouw van de kerk zonder vergunning plaatsvond.

Volgens politiek analist Amr Hashim Rabei is de volstrekte afwezigheid van een rechtstaat de oorzaak van het geweld. “Dit is geen maanden meer gebeurd”, zegt hij. “Koptische leider moeten de betogers manen kalm te blijven en hun recht te halen via de rechtbank.”

Sektarisch geweld komt in Egypte geregeld voor. De Kopten maken zo’n tien procent van de bevolking uit en voelen zich systematisch gediscrimineerd in het islamitische land.

Meer bij Al-Arabiya: At least 19 killed as death toll climbs in clashes between Copts and Egypt’s security forces

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (91)