Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leger grijpt weer de macht in Egypte

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Egypt_300_01.jpg
De facto staatsgreep in Egypte. Rechters willen parlement ontbinden
Egypte gaat een roerig weekeinde tegemoet. Het Egyptische Hooggerechtshof heeft het parlement vandaag ‘ongrondwettelijk’ verklaard. Dat betekent dat het land opnieuw stuurloos is. Critici en activisten spreken van een militaire coup. Het leger heeft nu de bevoegdheid om zomaar burgers te arresteren.
Het Hof heeft de kieswet op basis waarvan vorig jaar november parlementsverkiezingen plaatsvonden, in strijd met de grondwet verklaard. De uitspraak van de rechters in bindend. De voorzitter van het Hof, Farouk Soltan schrijft dat hij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen overlaat aan de uitvoerende macht. Het is alleen niet duidelijk wie dat nu is. 
Een dag voor de uitspraak van het Hof bleek al dat de militaire politie en inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden hadden om burgers te arresteren. Met de presidentsverkiezingen van dit weekend in het vooruitzicht zou dat nog wel eens dat onrusten kunnen leiden, benadrukt NRC-redacteur Carolien Roelants. 
“De presidentsverkiezingen van dit weekend zijn niet opgeschort, dat wijst weer in een hele andere richting. Maar die verkiezingen zullen wel plaatsvinden in een sfeer met veel militairen op straat met meer macht dan voorheen. Hoe veilig voel je je als kiezer om zo je stem uit te brengen?
Al Jazeera verslaggever Gregg Carlstrom meldde op Twitter dat het militaire leger, SCAF, de macht weer heeft overgenomen. Voormalig presidentskandidaat Abdel Moneim Abol Fotouh heeft het op zijn Facebook-account over ‘een complete staatsgreep’. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.